Economia 30/01/2018

La Cambra limita l’impacte del Procés i millora les previsions per al 2018

Miquel Valls limita els efectes de la crisi política a alguns sectors com el turisme

Dani Cordero
3 min
Miquel Valls defensa un nou finançament, però qüestiona que el Govern hagi gastat més en els dos últims anys.

Barcelona"El possible impacte del context polític sobre l’activitat econòmica a curt termini ha estat limitat i aparentment transitori". Aquest enunciat pot ser el resum de l’informe preparat i presentat aquest dimarts per la Cambra de Comerç per analitzar quins han estat els efectes de la situació política derivada del referèndum de l’1-O sobre el producte interior brut català. La corporació empresarial ha fet l’anàlisi juntament amb l’equip d’investigació AQR de la Universitat de Barcelona, i conclou que l’afectació va per sectors. En tot cas, és optimista respecte al futur perquè els efectes a mitjà i llarg termini "són encara reversibles" i per "la fortalesa i la resiliència de l’economia catalana". De fet, la Cambra ha decidit millorar la previsió de creixement del PIB català al 2018 fins al 2,7%, dues dècimes més del que pensava.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l’entitat, Miquel Valls, s'ha negat a oferir possibles solucions al conflicte. "La Cambra no donarà solucions. Això correspon als partits polítics, que per això es presenten i els voten els ciutadans", s'ha limitat a dir, tot i que ha fet una crida a l’estabilitat, que és el que considera que necessita Catalunya.

L’anàlisi realitzada per l’entitat que presideix Miquel Valls evita el catastrofisme en què s’han situat determinats àmbits empresarials i polítics crítics amb l’independentisme i posa també distància de les lectures més negacionistes sobre els efectes del procés sobiranista en l’economia catalana. Més aviat assumeix la demanda realitzada per prestigiosos economistes que reclamaven una lectura assossegada i no esbiaixada de les estadístiques. I amb aquesta anàlisi conclou que Catalunya va créixer l’últim trimestre de l’any a un ritme del 0,5% -similars a les del ministeri d’Economia-, per sota del 0,7% del conjunt espanyol. Just ahir l’INE va publicar les dades avançades de comportament del PIB espanyol, que va créixer l’últim trimestre un 0,7% i durant tot l’any un 3,1% (dues dècimes menys que l’exercici anterior). No hi ha encara dades desagregades per comunitats autònomes.

La Cambra de Comerç adverteix que, tot i el vigor del creixement català, s’ha d’estar pendent de com evoluciona la situació política i especialment la conformació del nou govern de la Generalitat. El seu pronòstic del 2,7% de creixement es basa precisament en el fet que aquest executiu veurà la llum en breu i que serà capaç de governar tot el mandat. D’altra banda, adverteixen els economistes de l’entitat, s’haurà de rebaixar aquesta previsió perquè es podrien agreujar a mitjà termini algunes variables determinades que han patit els últims tres mesos: confiança empresarial, matriculació de vehicles industrials, visats d’obra nova i creació d’empreses. Si perdurés en el temps la incertesa es podria produir un "afebliment" de la inversió, ja que en els centres de decisió es podria optar per escollir altres destinacions tant per invertir com per instal·lar centres de decisions. La Cambra no ha analitzat l’impacte de l’anunci de 3.000 empreses que han decidit traslladar la seva seu fora del Principat.

Hi ha una tendència que els serveis d’estudis que han intervingut en el treball donen per fet i que és aliena al Procés: tant Catalunya com el conjunt d’Espanya pateixen una "moderada desacceleració" que fa preveure creixements més estrets que els viscuts en els últims anys. Espanya acumula onze trimestres de creixement interanual a ritmes superiors al 3%. I l’estudi també posa sobre la taula un altre avís: Catalunya no creixerà sempre per sobre de la mitjana espanyola. "No hauria de sorprendre que en propers exercicis, en el context d’un cicle més madur, l’economia catalana tendeixi a créixer en línia o lleugerament per sota de l’espanyola". Això seria perquè l’actual pes de Catalunya en el PIB espanyol, d’un 19,1%, està per sobre que el de la mitjana històrica en el període 1986-2016, quan va ser del 18,8%.

El turisme va ser l'àmbit en què es va notar més l’afectació econòmica. "No hi ha dubte que el context polític ha afectat negativament", assenyala l’estudi, que fa servir de base la caiguda a l’octubre, al novembre i al desembre de les pernoctacions turístiques. La qüestió, diu l’informe, és si aquestes estadístiques continuaran en negatiu els pròxims mesos. L’índex de producció industrial també mostra una retallada a l’octubre -quan es van produir "l’aturada de país" per la violència policial de l’1-O- i la inversió en vehicles industrials s’ha desaccelerat, de la mateixa forma que ara es creen menys societats a Catalunya del que era habitual.

stats