Caruana avisa que si es rebaixen impostos s’han de fer reformes

L'exgovernador del Banc d’Espanya va defensar que aquells països que tinguin “espai fiscal”, l’haurien d’utilitzar per fer reformes estructurals

Jaime Caruana, exgovernador del Banc d’Espanya i actual director general del Banc Internacional de Pagaments, va defensar ahir que aquells països que tinguin “espai fiscal”, és a dir que puguin abaixar impostos o incrementar la despesa, l’haurien d’utilitzar per fer reformes estructurals. Caruana no va mencionar directament el govern espanyol -que ahir mateix va obrir la porta a abaixar impostos- però el missatge del banquer era clar: qui retalli taxes haurà de fer reformes.

Durant una conferència a l’escola de negocis Iese, Caruana també va avisar que el deute que acumulen la majoria de grans economies mundials “comença a ser un vent de cara” que “frena el creixement”, a diferència de l’anomenat vent de cua (com la baixada del petroli o de l’euro), que han afavorit el creixement econòmic.

Durant la conferència, el banquer valencià va qüestionar la laxitud amb què alguns governs toleren dèficits elevats. “El dèficit d’un any sembla que no és greu, però si vas acumulant anys això provoca nivells de deute com els que tenim ara”. Un cop més no va mencionar Espanya, però tenint en compte que és el país de la UE amb un dèficit més elevat, sembla clar que el missatge també anava dirigit al govern de Mariano Rajoy.

Caruana va admetre que la retirada d’estímuls que estan fent o faran els bancs centrals d’Occident patirà “sotracs”, atès que “és un camí que mai hem transitat”. Mai els bancs centrals havien injectat tants estímuls com en els últims anys i, per tant, la retirada d’aquests ajuts haurà de ser “gradual i predictible”, va dir.

Més continguts de