CRISI DEL DEUTE
Economia 06/08/2011

La Casa Blanca critica la rebaixa de qualificació

El govern dels EUA qualifica la decisió de Standard & Poor's d'"error matemàtic". Els republicans atribueixen la pitjor nota creditícia a la política de despesa de l'administració Obama

Agències
2 min

WashingtonLes reaccions a la rebaixa de la nota del deute dels Estats Units no s'han fet esperar. Des de la Casa Blanca ja han transcendit veus que critiquen la decisió de l'agència de qualificació Standard & Poor's. El departament del Tresor ha dit que S&P ha comès un error "de dos bilions de dòlars en els càlculs per rebaixar de la triple A a AA + el deute nord-americà per primera vegada en la història del país". Segons la versió del Tresor, va rebre l'anàlisi de l'agència de qualificació de crèdit divendres a la tarda, i va alertar l'empresa de ràting d'un error que elevava les projeccions del dèficit futur en dos bilions de dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per altra banda, els republicans atribueixen la rebaixa de la qualificació del deute dels Estats Units a la política de despesa de l'administració Obama. Així ho ha fet saber el líder republicà i president de la Cambra de Representants, John Boehner: "Aquesta decisió de Standard & Poor's és l'última conseqüència d'una despesa desbocada des de fa dècades. Aquest descontrol en la despesa ha destruït llocs de treball i ha creat una incertesa que ara amenaça de provocar una onada d'efectes destructius en els nostres mercats crediticis".

Boehner ha expressat el seu desig que el toc d'alerta dels mercats ajudi a redreçar la situació: "Espero ara que aquesta crida d'atenció convenci els demòcrates a Washington que no poden allargar més temps el problema del nostre deute a llarg termini".

Es preveu que el deute dels EUA arriba als 14,3 bilions de dòlars, una xifra que equival al 100% del producte interior brut (PIB) del país. A Espanya, el deute respecte del PIB és del 60%. El cap de setmana passat, el Congrés nord-americà va tancar un acord d'última hora que va permetre que els EUA evitessin in extremis la suspensió de pagaments i que s'augmentés el límit d'endeutament del govern federal nord-americà en 900.000 milions de dòlars fins al febrer. L'acord inclou retallades en la despesa pública per valor de tres bilions de dòlars durant els pròxims 10 anys.

stats