Economia 19/06/2012

Catalana Occidente compra Groupama per 404,5 milions d'euros

L'asseguradora catalana es faria amb el 49% de Groupama i Inocsa, propietari de Catalana Occidente, amb el 51% restant

Efe
2 min

BarcelonaEl grup assegurador Catalana Occident ha tancat la compra del cent per cent del capital de la filial espanyola de l'asseguradora francesa Groupama per 404,5 milions d'euros, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operació s'ha estructurat de manera que Catalana Occident adquireix el 49% del capital social de Groupama Assegurances, mentre que Inocsa - accionista majoritari de Catalana Occident, de la qual controla el 56,71% del capital- es fa amb el 51% restant.

L'operació està subjecta a l'obtenció de l'autorització reglamentària per part de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions i de la Comissió Nacional de la Competència.

En qualsevol cas, el comprador preveu que Groupama Assegurances se segueixi gestionant de manera autònoma, mantenint la seva actual estructura jurídica, encara que es podrà aprofitar dels avantatges del major volum resultant i potencials sinergies.

Amb aquesta adquisició, Catalana Occident suma una facturació entorn dels 4.100 milions d'euros i una plantilla de 6.800 treballadors, i es consolida "com a assegurador independent i de referència a Espanya al mercat familiar i de pimes", destaca l'empresa en un comunicat.

Gràcies a aquesta compra, Catalana Occident assoleix al mercat espanyol uns ingressos per primes pròxims als 3.000 milions d'euros i, d'acord amb el rànquing de 2011, l'asseguradora ocuparia el sisè lloc per volum de negoci a Espanya.

Amb dades de 2011, Catalana Occident ocuparia el segon lloc al mercat espanyol en la branca de multiriscos i el cinquè en el d'automòbils, amb unes quotes de mercat del 10,8 i el 6,5%, respectivament.

L'adquisició de Groupama Assegurances, que el 2011 va facturar 940 milions d'euros, "millorarà la diversificació del negoci" de Catalana Occident, ja que creix el pes del negoci tradicional davant de l'assegurança de crèdit, la qual cosa, segons el grup, suposa una "plataforma de gran potencial de creixement i rendibilitat futura".

Groupama Assegurances té un 38% del seu negoci assegurador en el ram d'automòbils, un 29% en multiriscos, un 18% en divers i un 15% en vida.

D'una altra banda, l'acord de compra de Groupama Assegurances inclou una opció de compra a Inocsa en virtut del qual Catalana Occident té el dret a comprar les accions propietat d'Inocsa quan es compleixin tres anys.

Catalana Occident, grup controlat per la família Serra, va tenir un benefici el 2011 de 210 milions d'euros, i controla Atradius, el segon operador a nivell mundial d'assegurança de crèdit.

stats