CAPITAL RISC
Economia 05/06/2012

Catalana d'Iniciatives perd 20 milions per Spanair

T.g.
2 min
Andreu Mas-Colell va parlar ahir a la junta de Catalana d'Iniciatives.

BARCELONA.Catalana d'Iniciatives, la societat de capital risc participada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, ha comptabilitzat unes pèrdues de 20 milions d'euros, la pràctica totalitat a causa de l'impacte de la fallida de Spanair. Aquesta quantitat és la part de números vermells que correspon a l'empresa d'inversió semipública per la seva participació de l'11% a Iniciatives Empresarials Aeronàutiques (Ieasa), la societat creada expressament per entrar al capital de Spanair, i que va acabar controlant el 85% del capital de l'aerolínia catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per compensar aquestes pèrdues i el desequilibri patrimonial que han provocat, la junta d'accionistes de Catalana d'Iniciatives celebrada ahir va aprovar una reducció de capital amb una retallada del valor nominal de les accions de 600 a 120 euros. Aquesta reducció amb càrrec a reserves ha situat el capital en 8,3 milions. En situacions de creixement, normalment les empreses duen a terme el que s'anomena una operació acordió , és a dir, una reducció dels recursos propis i una ampliació simultània. En aquest cas, però, la junta no va aprovar cap ampliació, tal com va explicar un portaveu. Les pèrdues provocades per Spanair es van compensar parcialment l'any passat amb la venda del 51% que controlava des del 2007 a Catalana d'Infraestructures Portuàries, titular de la concessió de 49 hectàrees que Muelles y Espacios Portuarios (Mepsa) manté al moll d'inflamables del Port de Barcelona.

Segons va assegurar el director general d'Iniciatives, Manuel Albanell, l'operació ha suposat una plusvàlua de 3,6 milions. El secretari d'Economia de la Generalitat i president del consell d'administració de Catalana d'Iniciatives, Albert Carreras, va ressaltar a la junta el comportament del sector el 2011 i aquest any.

Malgrat el context negatiu, Carreras va afirmar que "el capital risc és un dels instruments que han de col·laborar al rellançament de l'economia, perquè les fórmules de finançament tradicionals són insuficients". El conseller d'Economia i president entrant de la junta de l'empresa, Andreu Mas-Colell, va afegir que "malgrat el descens d'operacions del 2011, el capital risc mai no ha sigut tan imprescindible com ara". Finalment, l'alcalde de Barcelona i màxim responsable sortint de la junta, Xavier Trias, va recordar que "els recursos públics són limitats, i s'imposa prioritzar".

Catalana d'Iniciatives s'ha centrat en operacions d'entre quatre i 15 milions d'euros d'inversió. En els seus 27 anys de recorregut, les aportacions dels socis han totalitzat 60,3 milions, i s'han desenvolupat 92 inversions que han representat 170 milions injeccions directes de capital i 600 milions d'indirectes. Les plusvàlues obtingudes arriben als 54,3 milions, i els dividends repartits als socis sumen 27,5 milions d'euros.

stats