Economia 24/04/2013

Catalunya Caixa ja té l'ordre de tornar 31 milions als afectats per les preferents

Felip Puig revela que ja hi ha uns 1.650 laudes arbitrals i tots obliguen a restituir el 100% dels diners als afectats

Acn
2 min
El pla aprovat per la Comissió Europea farà que els propietaris de preferents acabin controlant entre el 10% i el 40% del capital de CatalunyaCaixa.

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat que Catalunya Caixa ja té l'ordre de retornar, de moment, uns 31 milions d'euros als afectats per la comercialització de participacions preferents. En una interpel·lació al Parlament, Puig ha revelat que l'Agència Catalana de Consum preveu atendre més de 12.000 usuaris de Catalunya Caixa i ja ha rebut 7.000 reclamacions amb sol·licitud d'arbitratge, de les quals ja han sortit aquests 1.650 laudes. Totes aquestes resolucions obliguen a restituir el 100% dels diners als afectats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de Caixa Laietana, ara Bankia, el procediment no ha estat tan ràpid, i la Generalitat ha hagut d'incoar un expedient sancionador contra l'entitat. Hi ha 15.000 persones afectades en aquest cas.

Puig ha reivindicat la feina que està fent l'Agència Catalana de Consum per donar resposta als afectats per les preferents a Catalunya. En aquest sentit, ha posat l'exemple de Catalunya Caixa. Quan rep la notificació, l'entitat té 15 dies per fer-la efectiva. "La intervenció de la Generalitat, per tant, està tenint uns resultats favorables", ha dit.

En canvi, el cas de Caixa Laietana és més complicat, perquè forma part de Bankia. Ha apuntat que hi ha uns 15.000 afectats a Catalunya. Tot i que l'Agència Catalana de Consum va intentar seguir la mateixa via i va iniciar converses amb Bankia, finalment han hagut d'incoar un expedient sancionador.

Puig ha remarcat que PP i PSOE van pactar deixar fora de les compensacions aquelles persones que havien bescanviat preferents per accions de Bankia, però que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va acceptar incloure'ls en una compareixença en seu parlamentària.

En tot cas, la Generalitat estarà amatent i vigilarà que això sigui així. El Govern no rebrà amb satisfacció qualsevol solució que no suposi retornar el 100% dels diners invertits per la persona contractant. Puig ja ha anunciat que crearan un grup de treball que faci un seguiment d'aquest cas si no se soluciona correctament.

stats