Catalunya ja acumula el 27% del deute de les comunitats autònomes

El passiu de les finances públiques catalanes s'ha disparat un 376% des de l'inici de la crisi

Catalunya va tancar el 2016 amb un increment del 376% del deute públic respecte a la xifra del 2007, quan va esclatar la crisi financera, i ja representa el 27% del passiu total que acumulen les comunitats autònomes, segons apunta un estudi realitzat per EAE Business School. Amb aquest nivell de deute, Catalunya es converteix en la regió més endeutada d'Espanya, amb un passiu total de 75.098 milions d'euros.

Així doncs, el deute s'ha incrementat en 59.322 milions en els últims 10 anys. El 2007 el passiu de Catalunya se situava en 15.776 milions. Tot i així, Catalunya també és la comunitat que més va aportar al conjunt de l'economia espanyola, concretament, al voltant del 19% del PIB espanyol, un percentatge similar al de Madrid. No obstant, el deute d'aquesta comunitat autònoma només suposava el 9% del total l'any passat.

Després de Catalunya, la comunitat autònoma amb més deute és el País Valencià, que representa el 16% del total, mentre que la seva aportació al PIB espanyol està al voltant del 10%. La tercera regió amb més deute va ser Andalusia, amb el 12% del total, però en aquest cas la seva aportació a l'economia espanyola se situa en el 13%, en línia amb el seu nivell de deute. De fet, entre aquestes tres regions sumen el 55% del deute total de les comunitats autònomes, un percentatge més alt respecte al 42% que aporten entre les tres al PIB espanyol.

D'altra banda, els ajuntaments més endeutats es troben a Andalusia i suposen el 24% del deute de les entitats locals i els madrilenys representen el 23%. Per contra, els més sanejats són els de la Rioja, Cantàbria i Navarra.

Espanya, el sisè país més endeutat de la UE

Segons l'estudi 'Deute públic 2017' de l'escola de negocis EAE Business School, el deute espanyol va pujar a 1,1 bilions d'euros l'any passat, fet que suposa un 99,4% del PIB de l'Estat. Des del 2008, amb l'esclat de la crisi financera, aquesta xifra s'ha disparat un 151%.

Dins la Unió Europea, Espanya ocupa la sisena posició en el rànquing de països més endeutats, una classificació que lidera Grècia amb un deute del 179% del PIB, seguida d'Itàlia (133%) i Portugal (130%). No obstant, l'informe recorda que el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu un lleuger decreixement del deute espanyol i el del conjunt dels països europeus.