Economia 07/07/2017

El ministre d'Hisenda aconsegueix trencar el bloc socialista en l'aprovació del dèficit autonòmic

Totes les comunitats del PSOE hi han votat en contra menys Extremadura. Les Illes Canàries hi han votat a favor i Catalunya, sense conseller present, no tenia dret a vot

Júlia Manresa
3 min
La reunió del consell de política fiscal i financera d'aquest dijous.

MadridLa dècima més de Montoro ha servit per trencar el bloc socialista. El ministre d'Hisenda havia convocat per a aquest divendres un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) 'in extremis' per oferir a les comunitats autònomes una dècima més d'objectiu de dèficit del 2018 al 2020 i mirar així d'esgarrapar el suport del PSOE per a l'aprovació del sostre de despesa. Finalment, el que ha aconseguit és una petita esquerda al bloc socialista, que s'ha mantingut majoritàriament en contra d'aquests objectius, amb l'excepció d'Extremadura, que s'ha abstingut. A més, Canàries hi ha votat a favor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per la banda catalana, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, no ha assistit a la reunió, sinó que ha sigut el secretari d'Economia, Pere Aragonès, qui ha representat el Govern català. En no tenir conseller, doncs, la Generalitat no tenia dret a vot. El País Basc i La Rioja tampoc han assistit a la reunió.

Montoro dona ara una dècima més a les autonomies

Cal recordar que va ser aquest mateix dimecres quan Montoro va anunciar que tornava a convocar un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) 'in extremis' per a aquest divendres per oferir a les comunitats un objectiu de dèficit del 0,4% el 2018, en comptes del 0,3% que els havia imposat la setmana anterior, quan les comunitats socialistes i Catalunya ja hi havien votat en contra.

Una decisió amb "criteris polítics"

Canàries podrà invertir el superàvit

Segons els diferents portaveus de les comunitats, el ministre Montoro ha admès que aquesta dècima més a última hora és fruit de la necessitat de negociació política. Cal recordar que la dècima que ara es dona de més a les comunitats es treu a la Seguretat Social, cosa que el ministre d'Hisenda ha justificat gràcies a la millora de la recaptació per via de cotitzacions socials.

En el cas de Catalunya, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ho va qualificar ahir "d'almoina". En sortir de la reunió, Aragonès ha explicat que, malgrat no votar, han demanat que constés en acta la seva oposició a la dècima més i ha insistit que "no hi ha hagut criteris objectius per justificar aquesta decisió, sinó que han sigut únicament criteris polítics". Per tant, ha reiterat, "els serveis públics de Catalunya estan depenent de majories o minories parlamentàries al Congrés dels Diputats; això no és seriós".

Mentre que el portaveu d'Extremadura ha justificat la seva abstenció per la difícil situació econòmica de la seva comunitat, les Canàries hi han votat a favor perquè el govern espanyol ha assegurat que estudiarà l'opció de permetre a les comunitats que registrin superàvit de reinvertir-lo en el desenvolupament de la comunitat, sota un límit, com poden fer fins ara els ajuntaments. Previsiblement, però, l'única comunitat que acabarà l'any amb superàvit serà la de les Illes Canàries i, per això, seria l'única comunitat beneficiada immediatament d'aquest canvi.

L'objectiu amb aquest canvi era tenir un gest cap al PSOE de Pedro Sánchez que, de moment, ha avançat que votarà en contra dels objectius d'estabilitat aprovats dilluns passat al consell de ministres. De fet, si el govern espanyol ha tirat endavant amb el tràmit del sostre de despesa és, en part, perquè té el suport de Ciutadans, que ha esgarrapat a Montoro una rebaixa de l'IRPF que implica elevar el mínim exempt dels 12.000 als 14.000 euros anuals.

stats