Economia 23/07/2019

Ja es poden fer proves de 5G a tot Catalunya

Les empreses que ho vulguin podran testar les seves solucions en qualsevol punt del territori

Paula Clemente
2 min
Promoció de la tecnologia 5G penjant del sostre  en un dels pavellons que acullen el MWC.

BarcelonaEl 5G ja sobrevola tot el territori català. Si més no, està preparat perquè qualsevol empresa -local o internacional- que vulgui testar les seves solucions basades en aquest tipus de connectivitat, ho pugui fer. Així, un acord que han signat Orange, i2Cat, la UPC i la Mobile World Capital (juntes, amb altres entitats, conformen el consorci 5G Barcelona) converteix Catalunya en “el primer laboratori obert de 5G a escala europea”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El principal avantatge, segons ha ressenyat Jordi Puigneró, conseller de polítiques digitals de la Generalitat, és que això inclou tot el territori, fet que permetrà “executar iniciatives experimentals en 5G fins i tot a llocs allunyats de Barcelona”.

Les antenes d'Orange que ho faran possible estan instal·lades a la capital catalana; per tant, aquesta ciutat serà la més preparada per rebre aquest tipus de proves. Tot i així, el desplegament de fibra òptica que porta mesos impulsant la Generalitat i la llibertat d'accés que la operadora ha donat a 5G Barcelona (pot entrar al nucli de la xarxa i fer ús de l'espectre) permetran portar els pilots a gairebé qualsevol punt de Catalunya. Només caldrà que les empreses interessades ho comuniquin als agents implicats, que ho prepararien tot per fer possible el test en qüestió.

Les condicions de l'aliança

L'acord té un termini d'un any, ha matisat Eduard Martí, conseller delegat de 5G Barcelona: “El que volem és tenir una cua d'empreses interessades en fer ús d'aquest nou laboratori”. “I que s'aprofitin els recursos posats a disposició tot aquest any”, ha afegit Josep Paradells, de l'i2Cat.

Aquest últim expert ha assenyalat que la importància de l'anunci rau en el fet que és de les poques vegades que un operador cedeix espectre a nivell català per fer proves, més encara perquè es tracta d'una tecnologia nova; que gràcies a aquest moviment d'Orange es tindrà connectivitat al nucli de la xarxa (normalment aquesta se cedeix com si es fos un client més), i que, incloent-hi l'acord de dos nous espais amb cobertura LTE-M (que permet la comunicació entre màquines), el Fòrum i el 22@, es podrà avançar significativament en termes d'internet de les coses.

En total, amb l'acord i una aportació d'Orange valorada en més de 2,5 milions d'euros, la companyia operadora posa a disposició de 5G Barcelona, espectre radioelèctric de la banda 3,5 Ghz de 5G, punts d'accés a la xarxa pilot 5G d'Orange, punts d'accés LTE-M i connexió a un EPC (xarxa central) per a la validació de diferents casos d'ús.

“En el món de les telecomunicacions, els primers que treuen productes i solucions són els qui més es beneficien de les noves generacions”, ha explicat Paradells. “El que volem és ser els primers, i crear un ecosistema que se'n benefici”.

stats