Catalunya ja crea més empreses que Madrid

La supera per primer cop en tota la crisi, però la capital d’Espanya té companyies més grans

Catalunya va crear el 2016 més empreses que la Comunitat de Madrid per primer cop en tota la crisi. Així ho revela un informe de la consultora Axesor elaborat amb dades del Registre Mercantil. La tendència, a més, s’ha mantingut en el primer trimestre del 2017.

Madrid ha liderat sistemàticament la constitució de noves companyies. Això va provocar que en el període 2008-2016 s’hi registressin un 20,7% de les obertures d’empreses a tot l’Estat, mentre que a Catalunya el percentatge es va quedar en el 19,1%. Malgrat això, durant el 2016 es va produir un canvi de tendència: a Catalunya s’hi van fer el 21,7% de les noves empreses, mentre que a Madrid va baixar fins al 19,6%.

Aquest punt d’inflexió es va produir gràcies a un increment espectacular en el nombre de noves empreses a Catalunya, que l’any passat es va disparar. En concret, s’hi van constituir més de 22.200 societats, gairebé 3.500 més que un any enrere. En canvi, a Madrid se n’hi van fer una mica més de 20.000, només una quarantena més que en l’exercici precedent.

El dubte, ara, és si aquestes dades van ser només flor d’un dia, tot i que les xifres mostren que durant el primer trimestre la tendència es va mantenir. Fins al març es van crear poc més de 5.700 empreses catalanes (un 20,6% del total) davant de les més de 5.400 de madrilenyes (un 19,6%).

La mida, l’assignatura pendent

El que no ha canviat en aquests anys és el fet que les companyies que es constitueixen a Madrid són d’una mida molt més gran que les que ho fan a Catalunya. De fet, tot i que Catalunya va acapar al voltant del 19% de les empreses creades en el període 2008-2016, aquestes només van acumular l’11% del capital de les noves empreses de l’Estat. En canvi, Madrid, amb gairebé el 21% de les noves empreses espanyoles, va acaparar pràcticament el 50% del capital. La conclusió és molt evident: les noves empreses madrilenyes tenen molt més capital que les catalanes i, per tant, són més grans.

Mirant només les dades del 2016, Catalunya va quedar com la primera comunitat en creació de societats, però van tenir de mitjana un capital de prop de 41.500 euros. En canvi, tot i que Madrid va quedar segona, les noves empreses que s’hi van constituir van tenir un capital mitjà que va fregar els 94.000 euros, és a dir, més del doble que les catalanes.

La proliferació de pimes és una de les característiques de l’economia catalana, però segons alguns observadors això també és una de les seves flaqueses, ja que una dimensió més gran facilita que hi hagi més recerca i augmenti la productivitat, entre d’altres.

Més continguts de