Economia 25/07/2017

L'endeutament del sector privat a Catalunya acumula set anys de caiguda

Per primera vegada des del 2003, la ràtio de crèdit al sector privat se situarà per sota del 100% del PIB, segons la Cambra de Comerç de Barcelona

Albert Cadanet
2 min
El perquè del deute de la Generalitat

BarcelonaL'economia de Catalunya depèn cada cop menys del crèdit bancari. El 2009 (un any després d'esclatar la crisi) el crèdit al sector privat català va fregar els 350.000 milions d'euros, el seu màxim històric. Des de llavors, l'endeutament a les empreses i famílies del territori ha anat disminuint i acumula ja set anys de caiguda. Són dades que ha presentat aquest dimarts la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha fet una anàlisi de l'evolució del crèdit bancari durant el període 1999-2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els càlculs d'aquesta institució, el crèdit al sector privat a Catalunya a finals del 2017 se situarà en els 221.612 milions d'euros, 10.000 milions menys que l'any anterior. Aquesta disminució continuada de l'estoc de crèdit es deu al fet que la quantitat de crèdit nou que se signa ara és inferior a la quantitat dels crèdits que es cancel·len.

Una altra de les dades rellevants de l'estudi fa referència a la ràtio de crèdit al sector privat respecte al PIB. L'any 2009 l'endeutament de les empreses i famílies representava el 170% del PIB, el seu màxim històric. Les previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona apunten que enguany aquesta ràtio se situarà per sota del 100% (en el 97%, concretament), una xifra a què no s'arribava des de l'any 2003.

Revisió de les previsions de creixement

De la mateixa manera que institucions com l'FMI o el Banc d'Espanya han revisat a l'alça les previsions de creixement a Espanya, la Cambra de Comerç s'ha mostrat també més optimista pel que fa a l'evolució de l'economia catalana. Juntament amb el grup de recerca AQR-Lab, la Cambra preveu que el creixement del PIB a Catalunya aquest 2017 se situï en el 3,1%, mentre que el 2018 ho faci en un 2,7% (tres dècimes més en els dos exercicis).

Segons el president de la cambra, Miquel Valls, la revisió es deu "a la millora de l'entorn exterior, la forta creació d'ocupació i la recuperació de la inversió". Si l'economia catalana creix als ritmes previstos, Valls creu que es crearan "prop de 200.000 llocs de treball en els propers dos anys".

stats