Publicitat
Publicitat

Catalunya, tercera destinació d'inversió britànica a Espanya amb 546 milions

La inversió directa del Regne Unit a Catalunya no s'ha frenat malgrat el Brexit i la inestabilitat política

Catalunya és la tercera destinació d'inversió britànica a tot Espanya des de la recuperació econòmica, amb un volum total de 546 milions d'euros. El primer semestre d'aquest any Catalunya va captar 54 milions d'euros en inversions del Regne Unit, aproximadament el 10% del total de diners que els empresaris britànics inverteixen a Espanya.

Són dades del 'II baròmetre sobre el clima i les perspectives d'inversió britànica a Espanya', un estudi encarregat per la Cambra de Comerç Britànica que s'ha presentat aquest matí a Barcelona. L'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, ha remarcat que ni el Brexit, ni tampoc les inestabilitats polítiques a Espanya o Catalunya, "han aturat el ritme de les inversions, que continuen creixent". A Catalunya el primer semestre de l'any s'han fet un 34% més d'inversions que el mateix període de l'any anterior.

Aquesta arribada de diners també ha generat llocs de treball. La inversió estrangera directa del Regne Unit a Catalunya ha afavorit la creació de més de 33.300 llocs de treball: d'aquests, més de 19.300, directes, i la resta, indirectes, segons el mateix estudi.

Ara bé, en el repartiment d'aquesta inversió per comunitats Catalunya pateix el que els inversors anomenen l'efecte seu: la majoria dels diners van a parar a Madrid perquè és allà on les empreses tenen la seva seu social. D'aquesta manera, Catalunya va aconseguir captar 546 milions d'euros entre 2013 i la primera meitat d'aquest any, mentre que Madrid va rebre 3.258 milions i el País Basc, 828 milions. Els autors del baròmetre, Analistes Financers Internacionals (AFI), posen de relleu la importància de Catalunya, tot i que admeten "que hi ha aquest "element distorsionador per l'efecte seu a Madrid", ha explicat David Cano, soci d'AFI.

Cano també ha remarcat que "lluny d'observar-se una paralització de les inversions, pel Brexit o per la inestabilitat política a Espanya, les inversions a Catalunya han augmentat". En la mateixa línia, el president de la Cambra de Comerç Britànica, Christopher Dottie, ha insistit que "seria un error posar fre al procés de globalització", en referència a les possibles traves després del Brexit o els moviments proteccionistes que es detecten tant a Europa com als Estats Units, amb els últims resultats electorals.

Més continguts de