Economia 01/02/2018

El turisme cau un 14% al desembre

Catalunya segueix sent la comunitat més visitada tot i patir tres mesos consecutius de descensos

Dani Cordero
3 min
ENTRE UN I TRES EUROS  Els visitants hauran de pagar per pernoctació. A la imatge, turistes arribant a l'aeroport de Barcelona.

BarcelonaEl desembre és, fins ara, el mes que pitjor ha paït la crisi política. Almenys per al turisme, una de les principals activitats econòmiques de Catalunya. L’arribada de visitants estrangers l’últim mes de l’any va caure un 13,9% i es va situar en 823.427 persones. Les dades de Frontur, l’enquesta interfronterera que publica mensualment l’INE, mostraven ahir que la davallada va ser molt pitjor en aquest mes que no pas al novembre i a l’octubre. Respecte a un any abans es van perdre 133.041 visitants i en el conjunt de l’últim trimestre el descens acumulat és de 229.587 persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les últimes dades confirmen el que afirmava un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona: el turisme és el sector que està carregant els efectes més negatius de la celebració del referèndum de l’1-O i els fets que es van esdevenir després: càrregues policials, clima reivindicatiu al carrer i incertesa política. Les dades d’ocupació i les pernoctacions hoteleres ho corroboren, a l’espera de saber la influència que també han tingut en tot plegat els atemptats jihadistes del tràgic 17 d’agost.

L’últim trimestre ha trencat el que al setembre, quan encara es pensava en els atacs terroristes de la Rambla de Barcelona i Cambrils, marcava una tendència de rècord. Així ho mostren les estadístiques de tancament de l’exercici: 19,04 milions de turistes internacionals, un creixement interanual del 5%, malgrat la caiguda de l’últim trimestre. El dubte és ara fins quan es pot prolongar aquesta depressió, que, casualment, ha arribat quan ja s’acabava la temporada estival. El desembre i el gener acostumen a ser els mesos amb menys afluència turística a Catalunya, però al febrer la treva s’acaba amb l’arribada dels congressos i el que és el símbol del turisme de negocis: el Mobile World Congress, que se celebrarà entre el 26 de febrer i l’1 de març.

De públic massivament internacional, el saló de més rellevància mundial servirà per a dues coses: per avaluar la confiança en la ciutat i per calibrar si els professionals que assisteixen aquells dies a Barcelona detecten prou estabilitat per recomanar Barcelona com a destinació turística per al que queda d’any. L’Ajuntament de la ciutat ja ha dit que aquesta serà una de les seves prioritats durant l’esdeveniment.

La sotragada registrada per Frontur en l’últim trimestre és molt més intensa que la que van revelar les dades facilitades també per l’INE fa tan sols una setmana, centrades llavors en les pernoctacions turístiques i que dibuixaven una caiguda durant el període octubre-desembre del 3,3%. Les d’ahir evidencien una contracció del 6,5% en el mateix període.

L’origen dels dos indicadors és diferent. Les dades del primer indicador s’obtenen dels establiments hotelers, i les segones d’enquestes en zones fronteres. Però, a part del lloc on s’obtenen les dades, hi ha altres diferències: les primeres se centren en persones de nacionalitat estrangera i espanyola que passen alguna nit en un hotel, mentre que les segones se centren en visitants internacionals i s’amplia a totes les possibilitats el lloc on s’allotgen, siguin hotels, apartaments o convidats en habitatges particulars, entre d’altres.

Les dades evidencien que la sotragada a Catalunya no ha tingut rèplica en el conjunt del territori espanyol, on els registres de Frontur donen senyals de bona salut. El nombre de turistes va assolir els 81,8 milions de persones, un creixement del 8,6%, molt per sobre del 5% de creixement català. El Principat continua sent la principal comunitat autònoma receptora de turistes. Concentra el 23% de les visites internacionals, seguida per les Canàries i les Balears. Al desembre, però, va ser superada per les Canàries, mentre que a les Balears es va reduir un 2% el nombre de turistes internacionals.

Segons les dades de despesa turística revelades per Egatur, Catalunya va ingressar l’any passat per aquest concepte 19.152 milions d’euros, un 9,7% més. Al desembre, no obstant, i en consonància amb la caiguda de visitants, la xifra va caure un 6,75%. A Espanya, la xifra del conjunt de l’any va ser de 86.823 milions, una millora del 12%. Egatur revela que la despesa mitjana dels turistes a Catalunya va situar-se en els 1.065 euros, un 8,3% més.

stats