TURISME

Catalunya supera l’1-O i lidera el sector turístic

La despesa dels turistes creix un 5,3% en el que portem d'any

El sector turístic, juntament amb el del comerç, és el que va notar més l’impacte de l’1-O en l’economia. Però la situació sembla que s’ha normalitzat i el Principat torna a ser la comunitat espanyola que rep més turistes estrangers i, alhora, la destinació on els turistes fan una despesa més elevada, segons es desprèn de les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Durant la primera meitat de l’any, entre el gener i el juny, van arribar a Catalunya 8,61 milions de turistes estrangers. La xifra suposa un lleu descens (del 0,8%) respecte al mateix període de l’any anterior, però, amb tot, Catalunya lidera de llarg la recepció de turistes, seguida de les Canàries, amb 6,79 milions, i les Balears, amb 5,43 milions.

Tot i la caiguda del nombre de visitants estrangers a Catalunya el primer semestre de l’any (-0,8%), el mes de juny, l’últim sobre el qual hi ha dades, va ser especialment bo. Al juny Catalunya va rebre 2,09 milions de turistes, una xifra que és un 3,2% superior a la del mateix mes de l’any anterior, i és la comunitat, juntament amb el País València, on més va augmentar la recepció de turistes. En el conjunt de l’Estat, del gener a juny van arribar 37,1 milions de turistes estrangers, un 1,8% més que en el mateix període de l’any anterior. Al mes de juny al conjunt d’Espanya hi van arribar 8,54 milions de turistes estrangers, un 1,3% més que el juny de l’any passat.

Més despesa

A banda de la recepció de turistes, Catalunya també és el destí on els visitants estrangers fan una despesa més elevada. En el que portem d’any els turistes estrangers s’han gastat a Catalunya 8.938 milions d’euros, un 8,5% més que en el mateix període de l’any anterior, mentre que al conjunt de l’Estat l’augment és del 4,2%.

Així, Catalunya lidera la despesa dels turistes estrangers a l’Estat i és on més creix la despesa mitjana per turista, amb un augment del 9,4%, fins als 1.037 euros; mentre que al conjunt d’Espanya la despesa mitjana per turista creix menys, només un 2,35%, malgrat que la xifra absoluta és superior, de 1.049 euros.

D’altra banda, els hotels de la ciutat de Barcelona i de la costa catalana registren aquest estiu un descens de turistes respecte a l’any passat, que va ser “excepcional”, a causa, entre altres factors, de la recuperació de mercats competidors com Turquia o Tunísia. El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, va explicar a Efe que els hotelers mantenen la previsió d’ocupació per a aquest estiu en un 80%, davant de la del 85% registrada l’estiu passat.

Aquest descens es deu a diversos factors. A més de la recuperació dels mercats competidors, Casals va destacar el bon clima, que està incidint en les reserves d’última hora, i el fet que Barcelona ha “sofert temps una mica durs”, tant en el pla polític com per l’atemptat terrorista del passat estiu, els problemes de l’aeroport el 2017 o el “vandalisme” contra infraestructures turístiques, cúmul de circumstàncies que “cansen la gent i danyen la imatge de la ciutat”.

Més continguts de