LABORAL
Economia 27/04/2012

Catalunya té 240.000 persones a l'atur que no cobren cap prestació

La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, ha acusat l'executiu de Rajoy de ser "profundament injust" retallant a la meitat la partida per fer polítiques d'ocupació

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl nombre d'aturats catalans que no cobren cap prestació ni subsidi ha crescut a Catalunya el darrer trimestre fins a les 240.000 persones, segons ha xifrat avui la secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, que ha valorat el nou increment de l'atur com una dada "profundament negativa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sànchez també ha dit que les llars on tots els membres en actiu estan a l'atur van créixer fins a les 243.900 entre el gener i el març, un 2,3% més que en el mateix període de l'any passat.

Davant d'aquestes xifres, la secretària ha criticat amb vehemència la retallada anunciada per part del ministeri de Treball als recursos que aquest any arribaran a Catalunya per a polítiques d'ocupació. La partida prevista als pressupostos suposa comptar amb menys de la meitat dels recursos respecte el 2011, una pèrdua de 258 milions d'euros.

"És un pressupost clarament injust, que suposa un greuge a l'hora de desenvolupar les legítimes competències de les comunitats autònomes", ha dit Sànchez. Ha criticat que els 198 milions que arribaran de Madrid per orientar i crear itineraris d'inserció als aturats seran insuficients per complir (en termes d'impacte) amb el que preveia el pla català.

Ha lamentat que el govern espanyol digués en un primer moment que la retallada era del 20% i que, a la pràctica, sigui molt més gran i, en determinades partides, arribi a una davallada del 80% i del 90% dels recursos.

Com a exemple, ha citat la partida destinada a la inserció laboral de discapacitats, que no cobrirà ni el 50% del salari mínim del que ara mateix estan treballant als centres especials de treball, tal i com dicta la llei. "Estan traspassant línies vermelles", ha advertit.

La conferència sectorial del proper 9 de maig serà quan les comunitats autònomes rebin oficialment els recursos per a polítiques actives. "No renunciem al nostre model, seguirem treballant optimitzant els recursos", ha insistit la secretària, que s'ha mostrat crítica amb la orientació dels pressupostos del PP, que prioritzen les bonificacions a la contractació per davant de les polítiques de foment de l'ocupació.

stats