Economia 23/08/2019

Els turistes espanyols tornen a Catalunya

Les pernoctacions de visitants de la resta de l’Estat creixen després de la caiguda del 2018

Carla Fajardo
2 min
La platja de Salou és una de les destinacions preferides.

BarcelonaL’any 2018 l’afluència de turistes de la resta de l’Estat a Catalunya va anar a la baixa a causa de l’impacte del Procés i dels atemptats de la Rambla i Cambrils de l’any anterior, un impacte que, tot i així, no va afectar el turisme estranger. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2018 el nombre de visitants de la resta de l’Estat a Catalunya va baixar un 4,4%, i van ser un 13,6% de tots els turistes de l’Estat. Per davant es va situar Andalusia, amb un 20,3% del total. Però mentre a Catalunya queia l’afluència de turistes de la resta de l’Estat, a Andalusia va créixer un 3,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però sembla que aquest estiu la situació s’ha revertit i els turistes espanyols tornen a Catalunya, segons es desprèn de les dades de l’INE publicades ahir referides al mes de juliol. Catalunya va ser la tercera destinació més visitada pels espanyols aquest juliol i va registrar el 13,9% de les pernoctacions hoteleres de l’Estat, la qual cosa suposa un augment d’un 3,1% respecte al mateix mes de l’any passat. Els primers llocs els ocupen Andalusia, amb una taxa anual de variació en pernoctacions del 6%, i el País Valencià, amb un 5,6%.

Entre els viatgers estrangers, Catalunya ocupa el segon lloc amb el 21,5% de les pernoctacions, que augmenten un 2,5% respecte al juliol del 2018. Les preferides són les Illes Balears, que s’emporten el 34,7% de les pernoctacions, tot i que baixen un 1,6% respecte al mateix mes de l’any passat. El tercer lloc és per a les Canàries, amb el 18,1% del total i una baixada del 4,4%.

Al juliol Catalunya va tenir una ocupació hotelera del 71% de les places ofertes. Les Illes Balears es van tornar a situar al capdavant de les comunitats amb més ocupació de les places hoteleres (amb el 87,1%), seguida de les Illes Canàries i el País Valencià.

Distribució de pernoctacions de viatgers espanyols

Les pernoctacions en hotels espanyols s’han incrementat un 1,6% en els set primers mesos de l’any respecte al mateix període del 2018. Només al mes de juliol se n’han registrat més de 43,2 milions, un 1,1% més que el mateix mes l’any passat. Es tracta del quart mes consecutiu en què augmenten les pernoctacions hoteleres, tot i que al juliol l’augment interanual va ser 1,5 punts inferior a la del juny, en què es van incrementar un 2,6%.

L’augment es deu a la pujada de les pernoctacions dels ciutadans espanyols, perquè les dels estrangers han baixat un 0,6%. L’estada mitjana ha baixat un 2,1% respecte al mateix mes del 2018 i s’ha situat en 3,6 pernoctacions per viatger. Al juliol es van cobrir el 71% de les places ofertes, un 0,2% més que el mateix mes del 2018.

Hotels més cars

Segons les dades publicades ahir per l’INE, Catalunya és la segona comunitat amb els preus hotelers més cars. La tarifa mitjana diària (ADR) es va situar en 109,32 euros al juliol, un 3,96% superior a la del mateix mes de l’any passat i només superada per les Illes Balears, amb 124,8 euros, un 0,12% més que l’any passat.

stats