CRISI DEL DEUTE
Economia 05/05/2012

Catalunya, a tocar del bo porqueria

Standard & Poor's (S&P) ha rebaixat la qualificació del deute català a BBB-, a només un pas del bo porqueria. La decisió arriba dies després de rebaixar el deute espanyol. Madrid també retrocedeix.

Ignasi Pujol
3 min
ELS ÀRBITRES DEL DEUTE
 Seu de l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's a Nova York. La firma internacional va rebaixar  fa una setmana el deute sobirà espanyol i en pocs dies ha fet trontollar la banca espanyola i ara el deute de les comunitats autònomes i de les ciutats de Madrid i Barcelona.

BARCELONA.Vuit dies després de retallar en dos esglaons la nota del deute sobirà espanyol (fins a situar-la en BBB+), l'agència Standard & Poor's (S&P) va emetre ahir un comunicat en què rebaixava la qualificació creditícia de nou comunitats autònomes, incloses Madrid, Catalunya i Andalusia. A més, manté la seva perspectiva negativa, amb la qual cosa deixa oberta la possibilitat de noves baixades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya va patir un cop especialment dur per part de S&P en veure rebaixada la seva nota en quatre graons, d'A a BBB-, a només un pas del bo porqueria. La Comunitat de Madrid, per la seva banda, ha vist davallar la seva nota creditícia de la A a BBB+.

S&P justifica en el comunicat la rebaixa massiva dient que la decisió és conseqüència de la retallada de la confiança sobre el deute sobirà espanyol. Afegeix que "les regions han incrementat al llarg del 2011 els seus desequilibris fiscals" i espera que les seves bases fiscals, afectades ja per la recessió de 2009, "creixin només lleugerament entre el 2012 i el 2014".

Alhora, S&P afirma en l'informe destinat a les comunitats autònomes -amb l'excepció de País Basc i Navarra- que la capacitat del govern espanyol de donar suport a les comunitats en el llarg termini s'ha "debilitat". L'agència espera que l'economia espanyola pateixi una suau recessió durant aquest any i que fins al 2015 tingui una "lenta activitat econòmica".

Desviació del dèficit

Standard & Poor's manifesta els seus dubtes sobre si totes les comunitats podran complir amb l'objectiu de dèficit marcat per l'executiu espanyol.

El 25 d'abril la Generalitat va tancar la seva quarta emissió de bons, amb una col·locació de 2.307 milions d'euros al 4,5% (a un any) i el 5% (a dos anys).

'Hispabons'

El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, va assegurar dijous a Barcelona que "el problema de Catalunya no és de balances fiscals, sinó d'accés als mercats de capitals". Per això el ministre va oferir la "solidaritat" de l'executiu espanyol amb "tots els territoris" i va tornar a posar sobre la taula els hispabons , una mesura reclamada insistentment pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

A més de les retallades de la qualificació creditícia aplicades a Catalunya i Madrid, S&P va rebaixar en dos esglaons la nota de Galícia, les Illes Canàries (fins a BBB+), el País Basc i Navarra (fins a A).

Andalusia, l'Aragó i les Balears se situen ara al nivell BBB, amb una retallada de tres graons.

Les nou comunitats autònomes mantenen la perspectiva negativa, cosa que atorga un 50% de probabilitats de patir noves rebaixes en els pròxims mesos, ja que vol dir que l'agència internacional veu risc que un comportament econòmic més feble del previst afecti els seus perfils de crèdit.

Respecte al País Valencià, la firma no va tocar la seva qualificació, que es manté en BB, el nivell de bo porqueria.

D'altra banda, l'agència també ha retallat la qualificació de les ciutats de Madrid i Barcelona, des d'A a BBB+.

Es dóna la circumstància que aquesta mateixa setmana S&P ha retallat la qualificació d'onze bancs espanyols. En concret va rebaixar la nota al Santander i les seves filials Banesto i Santander Consumer Finance, BBVA, Sabadell; Ibercaja Banc; Kutxabank, Banca Cívica, Bankinter, Barclays i la confederació de caixes Ceca. Amb aquesta rebaixa, Banc Sabadell i Banca Cívica han acabat en la categoria de "grau d'especulació", també conegut com a bo porqueria.

Perspectiva negativa

L'agència de ràting va situar en perspectiva negativa cinc bancs més, CaixaBank i la seva matriu La Caixa, Bankia i la seva matriu BFA i Banco Popular.

Aquest cop la banca va contribuir a fer que el selectiu espanyol borsari Íbex-35 baixés aquesta setmana dels 7.000 punts i retrocedís a nivells de l'any 2003.

stats