INSTITUCIONS
Economia 26/05/2018

Catorze dies per trobar un substitut a Linde

El seu relleu es complica per la moció a Rajoy, però el governador avisa que el 8 de juny ha de plegar

Júlia Manresa
3 min
L’encara governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, en una trobada ahir a Madrid.

MadridLuis María Linde, governador del Banc d’Espanya des de ja fa sis anys, deixarà de ser-ho el 8 de juny i encara no té successor. La potestat de designar el governador d’aquesta institució la té el president del govern espanyol a petició del ministre d’Economia corresponent, però el govern en minoria de Mariano Rajoy encara no ha fet el pas i la moció de censura presentada ahir pel PSOE complica encara més l’horitzó. La situació política “no hauria de tenir conseqüències” en la successió al capdavant del Banc d’Espanya, deia ahir Linde en un esmorzar, a catorze dies de deixar el càrrec. El governador també va recordar que la llei impedeix allargar el mandat ni un sol dia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern del PP estava negociant amb el PSOE el nom del futur governador del Banc d’Espanya en unes converses paral·leles al manteniment del 155 a Catalunya que havien acostat els socialistes al PP mirant d’arraconar Ciutadans. I si aquestes converses ja havien endarrerit més de l’habitual la tria del nou governador, la moció de censura que ahir Pedro Sánchez va registrar al Congrés de Diputats encara ho ha complicat més. Luis María Linde ho deixava clar en un discurs que va convertir en una mena de reivindicació de la necessitat de mantenir la institució que encara dirigeix al marge de trifulgues polítiques.

Davant la pregunta sobre si creia que la moció de censura i, per tant, la sentència del cas Gürtel encallaria la seva successió, va assegurar que “no hauria” de ser així, principalment perquè “el Banc d’Espanya no és una institució com la resta”. Linde, que va rellevar Miguel Ángel Fernández Ordoñez al capdavant d’aquest organisme, va insistir ahir que està regit i creat amb fonaments europeus, fins al punt que el governador de cada banc central s’asseu al consell de govern del Banc Central Europeu, per a Linde una de les institucions d’àmbit comunitari més rellevants. De fet, fonts del Banc d’Espanya admeten la seva preocupació i expliquen que, a hores d’ara, el futur governador ja fa temps que hauria d’estar en contacte amb el BCE. Un fet que no s’ha produït.

De fet, menys d’una setmana després del relleu, el nou governador hauria de seure a la seva primera reunió del consell de govern del BCE. Al Banc d’Espanya no descarten que la cadira quedi vacant, una situació que Linde creu que Espanya no es pot permetre.

El ministre d’Economia, Román Escolano, assegurava aquesta setmana -abans que es presentés la moció de censura- que el govern espanyol compliria “escrupolosament” els terminis i que, per tant, la setmana vinent compareixeria a la comissió d’economia del Congrés de Diputats per presentar el nom del successor a les diferents formacions polítiques.

En un discurs més distès que els últims als quals havia acostumat el públic, Linde va insistir en la necessitat de continuar reduint el nombre de bancs a Espanya i d’abordar amb urgència el problema de les pensions. Al seu successor li va enviar un missatge també de resistència quan està a punt d’acabar un mandat en què ha topat amb part de la privatització de Bankia, els judicis per la seva sortida a borsa que han enfrontat la cúpula del banc amb els seus inspectors, i la liquidació del Banc Popular. “El Banc d’Espanya està obligat a donar opinió al govern sobre matèries econòmiques, a presentar les seves anàlisis, i no compliria la seva funció si deixés de fer el que fa”, va concloure.

stats