Economia 13/11/2012

Els 14 arguments dels sindicats per a la vaga general del 14-N

La retallada de prestacions socials, la reforma laboral, la privatització de serveis públics i l'atur creixent són les raons de la crida dels sindicats a l'aturada

Ara
3 min
Preparatius pel 14N / EFE

BarcelonaLa vaga general d'aquest 14 de novembre, la primera que s'inscriu dins d'una mobilització d'abast europeu, té raons de pes i de sobres, segons els sindicats convocants. Els motius que esgrimeixen CCOO, UGT i la USOC, així com la resta d'organitzacions i entitats socials, veïnals i culturals es poden resumir en 14 punts:

  1. Retallada massiva de sous. La reforma laboral, que obre la porta a canviar condicions essencials dels convenis, com ara els sous, ha permès una rebaixa dels salaris que, unida a l'increment d'impostos, ha fet davallar el poder adquisitiu en un 30% a Espanya, segons dades de CCOO.
  2. Més atur, menys prestacions. El govern espanyol va retallar la prestació d'atur a partir del setè mes, de manera que els nous aturats cobren el 50% i no el 60% de la base reguladora. També s'han endurit les condicions d'accés a l'ajuda de 400 euros per als aturats sense ingressos.
  3. Retallades en les prestacions socials als més desvalguts. Els sindicats subratllen la rebaixa en polítiques de protecció social, com la congelació de la llei de dependència.
  4. Retallades a les pensions. Les pensions es van congelar l'any passat, i aquest any han crescut un 1% en un moment en què les retallades en la Sanitat i les mesures de copagament també afecten un col·lectiu feble.
  5. Retallades en els serveis públics. A Catalunya, el govern de CiU va ser dels primers a desplegar retallades en Sanitat i altres mesures com l'euro per recepta que se suma al copagament impulsat per l'Estat. També s'han apujat les taxes educatives i s'han reduït el nombre de professors. En el sector públic, el personal interí a Catalunya ha viscut una rebaixa de sou i feina en un 30%, s'han fet ERO en empreses públiques (la reforma ho permet), i no s'han cobert baixes i jubilacions. El govern espanyol, a més, ha suprimit la paga de Nadal de tot el personal del sector públic aquest any.
  6. Un de cada cinc espanyols és pobre. 1,7 milions de llars a Espanya tenen tots els seus membres a l'atur i un 20% dels espanyols es troba per sota del llindar de la pobresa. A Catalunya, hi ha 245.000 llars amb tots els actius a l'atur, un 8,8% del total de llars.
  7. Retallades en educació i pujada de tarifes. La matrícula per accedir a la universitat o a les escoles bressol s'han encarit entre un 50% i un 185%, segons el sindicat.
  8. Privatització d'actius i serveis públics. CCOO avisa del risc de privatització de serveis com Renfe o Aena.
  9. Frau fiscal per part de les grans empreses. L'amnistia fiscal beneficia les grans empreses, que suposen el 73% dels impostos evadits, segons els sindicats.
  10. Pujada de l'IVA. La pujada fins al 21% en el tipus general de l'IVA és un llast al consum, alerten els sindicats. Aquesta mesura ha castigat especialment alguns sectors com la cultura, en què l'IVA ha passat del 8% al 21%.
  11. Fi de la sanitat universal i gratuïta. L'exclusió dels immigrants de la sanitat pública i la supressió de subvencions a certs medicaments són alguns dels motius proposats per protestar.
  12. Retallades en cultura. La pujada de l'IVA, la reducció de les beques i l'encariment de la matrícula per als estudis artístics són les raons dels sindicats perquè el sector es mobilitzi.
  13. Reforma laboral injusta. El sindicat recorda que en sis mesos –la reforma es va aprovar al febrer– s'han destruït mig milió de llocs de treball. Els ERO s'han duplicat i no s'ha aconseguit redreçar la tendència i encarar la creació neta de llocs de treball.
  14. Rescats per als bancs i no per a la gent. La crítica dels agents socials també arriba a l'estratègia que ha fet que els governs rescatessin el sector financer i, en el context actual, la banca hagi rebut 140.000 milions d'euros d'ajudes mentre que s'han retallat altres serveis i drets de l'estat del benestar. A més, insisteix, la injecció a la banca no s'ha traduït en crèdit per a les empreses.
stats