Cau un 1,2% la despesa alimentària de les famílies durant el 2017

Segons un estudi de l'Observatori Bonpreu i Esclat, baixa el consum del pa, carn, peix i oli

La despesa alimentària a les cases catalanes va baixar un 1,2% el 2017 respecte a l'any anterior. És el que es desprèn de l'estudi de l'Observatori Bonpreu i Esclat. Aquesta dada contrasta amb l'increment del 2,8% que havia experimentat el consum alimentari durant la recuperació econòmica, entre el 2013 i el 2016. 

El consum de productes que va caure més és el de pa i cereals (-8%), olis i greixos (-5,6%), carns (-3,4%), peix (-3,2%) i llet, formatge i ous (-1,4%), mentre que creixen les hortalisses, llegums i tubercles (1,4%), sucs, refrescos i altres (2,3%), sucre, confitures, mel, xocolata i gelats (4,0%), fruita (4,4%), cafès, tes i altres begudes no alcohòliques (5,9%) i altres productes alimentaris (6,7%), és a dir, plats preparats, espècies i herbes de cuina, aliments per a nadons i productes dietètics.

Les famílies amb ingressos baixos gasten més

D'altra banda, l'estudi conclou que les famílies que ingressen entre 1.500 i 2.000 euros al mes són les úniques que gasten més en alimentació (+1,4%), mentre que en la resta de franges es registren descensos. Així, en habitatges on els ingressos no superen els 1.000 euros el descens és del 8,7%; en aquells on entren de 1.000 a 1.500 euros van caure un 8,6%, en les que ingressen entre 2.000 i 2.999 euros va caure un 4,6%, i en les que ingressen més de 3.000 euros cau mig punt.