Economia 23/12/2019

Acord per al pla per prestigiar el cava malgrat les reticències de Freixenet

La primera cavista reclama avals jurídics al projecte i un pla específic per als caves joves

Elisabet Escriche
3 min
D’esquerra a dreta, el president de PimeCava, Pere Guilera, el president de la DO Cava, Javier Pagés, i el president de l'Institut del Cava, Damià Deàs.

BarcelonaEl Consell Regulador ha donat llum verda aquest dilluns per unanimitat al pla per prestigiar el cava. Aconseguir-ho, però, no ha sigut fàcil perquè ha tornat a topar amb les reticències del grup de cava més important: Henkell-Freixenet. García Carrión (que es comercialitza amb la marca Jaume Serra) també discrepa però no té representació al ple.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, en una primera votació, els màxims representants de la cavista de Sant Sadurní d'Anoia, Pere Ferrer i Andreas Brokemper, han assegurat que no hi donarien suport argumentant que el pla no té prou base jurídica. Després d'una conversa on hi havia, entre d'altres, el president del Consell Regulador, Javier Pagés, s'ha fet la votació definitiva, en què Henkell-Freixenet ha canviat d'opinió i hi ha votat a favor escenificant la tan desitjada unitat del sector. En declaracions a l'ARA, Pagés ha assegurat que en el ple han aflorat punts a favor i en contra del pla "de tothom" i ha afegit que "de votació només n'hi ha una que és vàlida, que ha sigut l'última".

Al principi del ple, però, els representants de Henkell-Freixenet han distribuït un document, al qual ha tingut accés l'ARA, que detallava les condicions de la cavista per aprovar el pla. L'escrit demanava "informes tècnics" que garanteixin que les mesures que preveu la DO per prestigiar els reserves i grans reserves són "idònies i indispensables [en el sentit que no s'introdueixen restriccions innecessàries]". Entre aquestes condicions hi ha que el raïm que s'utilitzi ha de ser ecològic, que les vinyes d'on es culli tinguin com a mínim 10 anys i que els reserves hagin de passar de 15 a 18 mesos de criança.

El punt més controvertit feia referència a la zonificació, que té com a objectiu diferenciar el cava en quatre zones de producció (Catalunya, València, Extremadura i, finalment, l'Aragó i la Rioja). A més, en el cas de Catalunya, s'identificaran cinc subzones. Henkell-Freixenet, però, reclama "informes jurídics" que garanteixin que aquesta separació s'ajusta "a la legalitat europea i espanyola vigent". En el document també s'exigeix que la zonificació no s'implementi fins que "es constati que aquesta mesura afegeix valor qualitatiu al sector de producció del cava".

Un pla específic per als caves joves

Finalment el document de Freixenet sorprèn amb una nova petició: que s'incorpori en el full de ruta que acaba d'aprovar la DO un pla específic, que anomena pla estratègic complementari, per garantir el creixement del cava de criança, que representa el 87% del mercat i que és el negoci principal de Henkell-Freixenet. De nou, el grup vol que aquest pla vagi acompanyat d'informes tècnics i jurídics i que s'aprovi l'any que ve.

Cal recordar que l'única mesura que preveu el pla aprovat per la DO aquest dilluns per a aquest cava és identificar-lo amb una denominació concreta que encara està per determinar perquè el consumidor pugui diferenciar-lo dels reserva i grans reserves. Consultada per aquest diari, Henkell-Freixenet s'ha limitat a dir que se sent "optimista i satisfeta amb l'acord" i ha afegit que és conscient de "la necessitat de seguir construint aquest pla estratègic".

El president de la DO Cava ha assegurat que el full de ruta s'ha aprovat complint "tots els requisits legals" i ha deixat la porta oberta a estudiar el pla estratègic per als caves joves que reclama la cavista. "Avui hem aconseguit un acord històric però el sector està obert a noves idees", ha deixat clar.

Aprovat el pla, el pròxim pas de la DO serà plasmar-ho en un document i determinar amb quines denominacions es classifiquen les zones i subzones, cosa que preveu tancar entre finals de gener i principis de febrer. Posteriorment el ministeri d'Agricultura i Brussel·les hi hauran de donar el vistiplau.

La previsió de la DO és que el consumidor pugui diferenciar el cava jove de la resta l'any 2021 i els reserva i grans reserves a partir del 2022.

Què preveu el pla aprovat per la DO Cava?

El seu objectiu és prestigiar el cava i evitar noves escissions, com la que van protagonitzar ara fa gairebé un any els cellers que formen Corpinnat.

Per què la primera i tercera cavista s'hi han mostrat reticents?

Perquè el pla és poc flexible amb les noves mesures per als caves de més criança i, a més, assenyala els més joves, que és la línia principal de negoci de Henkell-Freixenet i García Carrión.

Quines són les principals mesures del nou pla?

El consumidor podrà veure a l'etiqueta si el cava que compra és un cava jove (9 mesos de criança) o premium, categoria en què hi haurà els reserves, els grans reserves i els paratge qualificat. A més, els productors es diferenciaran en quatre zones la nomenclatura de les quals s'ha de decidir: Catalunya, València (Requena), Extremadura (Almendralejo) i l'Aragó i la Rioja (vall de l'Ebre). En el cas de Catalunya també hi haurà 5 subzones. El pla vol que coincideixin amb les cinc DO que produeixen més vi escumós en territori català: Penedès, Alella, Conca de Barberà, Tarragona i Costers del Segre.

stats