Economia 17/02/2017

Cellnex va guanyar 40 milions el 2016, un 38% més

La cotitzada catalana augmenta els seus ingressos un 15% i ja té la meitat del seu negoci fora d'Espanya

Paula Solanas
3 min
Cellnex entra a França amb la compra de 230 torres per 80 M€

BarcelonaCellnex Telecom tanca un any amb més creixement i més internacional. L’empresa gestora d’infraestructures de telecomunicacions i antiga filial d'Abertis va guanyar 40 milions d'euros el 2016, un 38% més sense tenir en compte els efectes per canvis fiscals a Itàlia de l'exercici anterior, segons ha explicat la companyia aquest divendres durant la seva presentació de resultats. El benefici de l'any passat hauria caigut un 16,7% si no s'hagués neutralitzat l'impacte positiu de 19 milions d'euros que va rebre l'empresa per la modificació de l'impost de societats italià.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia va ingressar fins a 707 milions d'euros l'any passat, un 15% més respecte els 613 milions que va facturar el 2015. Aquest salt, gràcies al qual la companyia s'ha fet un lloc al selectiu de l'Íbex-35, també es va notar en l'ebitda (el benefici abans d'impostos, interessos, amortitzacions i d'altres), que va créixer un 23% fins als 290 milions d'euros. Segons ha explicat el conseller delegat de la companyia, Tobías Martínez, durant la presentació de resultats, aquest efecte explica "el sòlid creixement orgànic" de Cellnex gràcies a la diversificació de mercats, tant de clients com de negocis.

En aquest sentit, l'empresa té molt clar que el seu negoci se centra en els serveis de telecomunicacions a les operadores de telefonia, a través de les seves infraestructures, que ja representen un 62% dels seus ingressos. D'altra banda, el negoci de les senyals de ràdio i televisió suposa un 27% del negoci de Cellnex. Tot i així, Martínez ha assegurat que l'empresa no descarta aquest mercat per l'auge de plataformes de continguts audiovisuals com ara Netflix o Wuaki.tv, que comencen a guanyar quota a les operadores tradicionals que emeten per satèl·lit.

En l'últim any, Cellnex ha passat d'operar a dos països diferents a fer-ho a cinc. De fet, la companyia ja té la meitat del seu negoci fora d'Espanya. A principis de febrer l'empresa va reforçar la seva aposta pel mercat francès, amb una inversió de 854 milions d'euros per comprar fins a 3.000 torres de telefonia de l'operador francès Bouyges. Actualment l'empresa té un endeutament de 1.500 milions d'euros que els permetrà tenir "flexibilitat de finançament" de cara al futur i una capacitat de 1.800 milions d'euros per a futures inversions.

Els bons resultats de l'empresa també s'han traduït en les retribucions dels seus consellers. Els nou membres del consell d'administració de Cellnex van cobrar un 27% més l'any passat, un total d'1,8 milions d'euros. La suma més important va ser per al conseller delegat de la companyia, Tobías Martínez, únic càrrec executiu del consell, amb 968.000 euros en metàl·lic -enfront dels 912.000 de l'any anterior- més 150.000 euros d'aportació a un pla d'estalvi. D'altra banda, el president de Cellnex, Francisco Reynés, va cobrar 120.000 euros respecte els 80.000 del 2015.

Possibles compres

L'empresa no ha concretat quines inversions farà durant el 2017, però ha avisat que està avaluant la compra de 2.500 torres a l'operadora suïssa Sunrise. Aquesta companyia va revelat el gener passat que buscava comprar per un paquet que estaria valorat en 500 milions de francs (470 milions d'euros). Això suposaria entrar en un mercat nou per a la companyia, que ja té actius a Espanya, Itàlia, França, Holanda i el Regne Unit.

Pel que fa al Brexit, Martínez ha explicat que aquest escenari no suposa cap "fre" per a l'empresa al mercat britànic i que si no s'hi inverteix més en aquest mercat és perquè no es troben les oportunitats adequades. "No cal exagerar, ens continua interessant. Això no és el fre", ha explicat el conseller delegat durant la roda de premsa.

stats