Celsa tanca per fi el capítol del refinançament del seu deute

El grup ha aconseguit el suport del 99,5% dels seus creditors bancaris per retallar el passiu

El gegant de l’acer Celsa ha tancat un dels capítols més complicats de la història recent de l’empresariat català. La companyia va anunciar ahir que ha posat punt final al refinançament del seu deute, que ascendia a 2.673 milions d’euros. El grup ha aconseguit el suport del 99,5% dels seus creditors bancaris per retallar el passiu. L’acord amb les entitats financeres estableix que l’endeutament es reduirà a 1.425 milions i assegurarà el finançament durant els pròxims cinc anys, fins al novembre del 2022. La resta del deute se situarà fora del balanç de les empreses operatives del grup i comptarà amb un únic venciment final el 2023.

Segons Celsa, el refinançament suposa un “èxit” i normalitza finalment la seva situació financera. De fet, el grup assegura que és un dels acords més importants dels últims anys a causa del volum de l’operació i el percentatge de suport de les entitats bancàries. “La xifra d’adhesió obtinguda mai s’havia donat des que es van implantar els processos d’homologació a Espanya el 2013”, va remarcar la companyia que presideix Francesc Rubiralta. Arran de l’acord, Celsa preveu que en tancar aquest exercici arribarà a una facturació d’uns 4.500 milions d’euros i un ebitda (el benefici abans d’impostos, interessos i amortitzacions) al voltant dels 350 milions.

L’any passat la companyia va aconseguir animar els seus resultats tot i la caiguda de les vendes. Celsa va tancar amb un ebitda de 288 milions d’euros, un 40% més que l’any anterior. En els últims anys aquesta dada s’ha convertit en una magnitud clau per a l’empresa perquè, en les companyies amb problemes, és l’indicador que la banca mira per veure fins a quin punt poden seguir pagant el deute.

Consell renovat

D’altra banda, la siderúrgica ha fet coincidir el refinançament amb una renovació del seu consell d’administració, que haurà de desenvolupar el pla estratègic establert per al període fins al 2022. L’òrgan estarà presidit pel fill del fundador, Francesc Rubiralta, i comptarà amb dos consellers independents: Xavier Pujol, el conseller delegat de Ficosa, i Jorge Sendagorta, el president de Sener. Els altres dos nous integrants del consell seran Juan Carlos Orozco i Francesc Mesegué, tots dos directius de Celsa.