Economia 22/01/2016

Lagarde confirma que vol continuar al capdavant de l'FMI

L'actual presidenta de l'organisme està imputada per negligència en la gestió de fons públics durant el govern de Sarkozy

Júlia Manresa
3 min
La directora general del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.

BarcelonaChristine Lagarde només ha trigat dos dies a anunciar la seva candidatura per tornar a presidir el Fons Monetari Internacional (FMI). L'exministra francesa de Finances ha deixat clar aquest divendres en una entrevista a la ràdio 'France 2' que "és candidata a un segon mandat". El procés per renovar l'actual responsable de l'FMI va començar tot just fa dos dies i Lagarde ja havia manifestat la seva voluntat de continuar al capdavant de la institució més enllà del 5 de juliol, quan s'acaba de manera oficial el seu actual mandat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment, el procés de selecció queda obert fins al març, però l'exministra francesa de finances s'ha mostrat optimista després d'haver rebut el suport de diversos països europeus, com França, el Regne Unit, Alemanya i també Espanya. De fet, aquesta setmana es va donar a conèixer que els minsitres de Finances europeus preparen una carta per fer pública precisament aquest divendres expressant el seu suport perquè la francesa continuï al capdavant del Fons.

Un procés judicial obert

L'actual presidenta està imputada per pressumpta negligència en la gestió de fons públics

Malgrat que de moment no hi ha cap altre candidat, el principal obstacle per a l'actual presidenta de l'FMI és un procés judicial pel qual serà jutjada a França per pressumpta negligència en la gestió dels fons públics per haver concedit una indemnització multimilionària de l'Estat a l'empresari Bernard Tapie l'any 2007, quan era responsable del departament de Finances del país gal.

Lagarde, imputada en un cas de corrupció de l'era Sarkozy

El 'cas Tapie' es remunta al 2007, quan Lagarde era ministra de Finances i aquell mateix any el multimilionari Bernard Tapie va rebre una indemnització estatal de 403 milions d'euros per les pèrdues que li va suposar la venda d'Adidas al banc Crédit Lyonnais l'any 1993, quan l'entitat era pública. L’empresari havia comprat la marca esportiva feia dos anys i se’n va desfer abans de passar a ser ministre de François Mitterrand. El banc va revendre Adidas al cap de poc temps, i en va obtenir unes plusvàlues que no va notificar a l’antic propietari. Quan Tapie ho va descobrir, va exigir una reparació econòmica i es va embarcar en una lluita judicial que s’allargaria gairebé vint anys sense que els tribunals li donessin la raó.

En referència a aquest cas, Lagarde ha reiterat durant l'entrevista a la ràdio francesa que continua considerant que va actuar "en interès de l'Estat i conforme la llei". Per això, s'ha mostrat confiada que el procés es resoldrà en favor seu. De fet, compta amb el suport de l'actual govern francès, que per boca del seu actual primer ministre Manuel Valls ja va mostrar-li la seva confiança. Valls va ser present aquest dijous al Fòrum Econòmic de Davos i va respondre que "tot el que puc dir a dia d'avui és que les autoritats franceses donen suport a Christine Lagarde i hi tenen una gran confiança".

Cinc anys al capdavant de l'FMI

Lagarde va arribar després de Dominique Strauss-kahn

L'exministra francesa va substituir com a presidenta del Fons Monetari Internacional el també francès Dominique Strauss-kahn, que va dimitir l'any 2011 després de ser acusat d'agressió sexual a una treballadora d'un hotel de Nova York. Lagarde ja no era cap desconeguda entre les autoritats econìmiques, l'any 2007 va ser la primera dona nomenada ministra d'Economia dels països del G-8 i va atribuir bona part de l'actual crisi al fet que "els bancs estiguin controlats només per homes".

stats