DIVISIÓ AL PARLAMENT
Economia 09/06/2012

CiU, PSC i PP diluiran la comissió d'investigació de les caixes d'estalvi

La comissió d'investigació impulsada per ICV, ERC, Solidaritat i Ciutadans per investigar les caixes d'estalvi toparà amb els límits que hi posin CiU, PSC i PP. Els impulsors no tenen majoria.

Pere Martí
3 min
Alfons López Tena, Albert Ribera, Dolors Camats i Pere Aragonès van registrar ahir al Parlament la petició per crear la comissió d'investigació.

BARCELONA.Una cosa és crear una comissió d'investigació i l'altra aconseguir els objectius que busquen els seus impulsors. El reglament del Parlament permet que tres grups parlamentaris puguin crear una comissió d'investigació, i això és el que van fer ahir ICV, ERC i el grup mixt amb Solidaritat i Ciutadans però sense Joan Laporta. CiU va dir que no posaria obstacles a la seva creació i el PSC hi va donar suport, però tots dos partits van coincidir que la investigació no ha d'incloure les entitats que van vendre participacions preferents, com ara La Caixa. El PP també va dir que no s'hi oposaria, però va tirar pilotes fora assegurant que és més ràpid demanar compareixences "immediates" al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La comissió d'investigació es va decidir dijous a la tarda al Parlament i els grups van registrar ahir al matí la petició per investigar "les possibles responsabilitats derivades de l'actuació i la gestió de les entitats financeres ubicades a Catalunya i la possible vulneració dels drets dels consumidors". En el seu escrit, els quatre partits assenyalen expressament "les entitats financeres que han comercialitzat productes financers de risc, com les participacions preferents" i altres productes que han provocat "un greu problema social que afecta milers de persones". Els promotors de la comissió volen fer comparèixer els responsables de CatalunyaCaixa, Unnim, Caixa Laietana (integrada a Bankia) i La Caixa. També reclamen l'anàlisi de les ajudes públiques rebudes.

En una roda de premsa conjunta després de registrar la petició, els representants dels quatre partits van demanar que la comissió treballi "sense límits", una petició que difícilment es durà a la realitat. Dolors Camats, en nom d'Iniciativa, va demanar a la resta de partits que no posin "traves" a les tasques de la comissió i que ningú la intenti "torpedinar". En nom d'ERC, Pere Aragonès va apostar perquè comparegui tothom que tingui responsabilitats sense "cap autolimitació", i Alfons López Tena va advertir que la comissió no havia de ser "un seminari d'Esade" sinó un instrument per "depurar responsabilitats" i si cal, portar les conclusions a la fiscalia.

Comissió "espectacle"

Tots van coincidir a convidar el PSC a sumar-se a la comissió, però els socialistes catalans van expressar les seves distàncies, tant en la manera com es va constituir la comissió com en els continguts que ha d'abordar. El primer secretari socialista, Pere Navarro, va anunciar el suport a la comissió d'investigació, però va criticar que s'hagués creat precipitadament "als passadissos del Parlament" i que "tendeixi més a l'espectacle que a la investigació". L'executiva del PSC tenia previst abordar en la seva reunió de dilluns la creació d'aquesta comissió, però els esdeveniments s'han precipitat.

Navarro va excloure de les tasques de la comissió l'anàlisi de les participacions preferents amb l'excusa que el PSC ja havia demanat la compareixença al Parlament dels responsables de les caixes per aquest tema, concretament al maig. El líder socialista va defensar que la comissió serveixi per fer propostes concretes i va avançar que el PSC proposarà un canvi de la llei de caixes perquè els directius hagin de comparèixer obligatòriament al Parlament cada vegada que se'ls reclami.

CiU encara es va mostrar més distant envers la comissió, i el seu portaveu al Parlament, Jordi Turull, va manifestar que tot i que no s'hi oposaran rebutgen que investigui les participacions preferents i inclogui les caixes que no hagin rebut fons públics, és a dir, La Caixa. A parer seu, això no té sentit perquè és una entitat privada. Pel que fa a les preferents, va apuntar que els afectats volen solucions, no una investigació de tres mesos. "Nosaltres col·laborarem i no ens oposarem a fer tot el que sigui possible per esbrinar i saber què ha passat, però perquè sigui seriosa, no un pim, pam, pum per buscar el soroll mediàtic", va alertar. Turull va recordar que CiU no era partidària de fer una comissió d'investigació d'entrada, sinó de demanar compareixences i després decidir.

Un criteri molt semblant al que va expressar la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que va demanar la compareixença "immediata" al Parlament no només dels directius de les caixes, sinó també dels responsables de l'actual govern i de l'anterior. La líder del PP considera que aquest mètode és més "ràpid, àgil i eficaç" que crear una comissió d'investigació a la cambra.

stats