Economia 27/06/2011

La reforma de les pensions de Zapatero també s'aprova amb CiU

CiU acorda diverses esmenes que milloren la pensió de viudetat i la d'orfandat, entre d'altres. La reforma entrarà en vigor l'1 de gener del 2013 i s'aplicarà de manera progressiva fins al 2027

Miquel Codolar
3 min

MadridLa Comissió de Treball del Congrés ha aprovat amb competència legislativa plena el dictamen del projecte de llei de la reforma de les pensions amb els vots favorables de CiU i el PSOE, l'abstenció del PNB i els vots contraris del PP, ERC-IU.ICV i BNG. La reforma de les pensions preveu retardar l'edat de la jubilació fins als 67 anys i incrementar el període de càlcul per quantificar la prestació dels 15 anys actuals als 25 anys. Després d'aquesta aprovació d'avui d'una reforma que incorpora més de mig centenar d'esmenes pactades entre CiU i el PSOE, la reforma haurà de passar pel Senat on pot seguir patint modificacions i l'aprovació definitiva serà al Congrés. La reforma entrarà en vigor l'1 de gener del 2013 i s'aplicarà de manera progressiva fins al 2027.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el debat el PSOE ha introduït una nova esmena que reflexa l'acord entre el govern espanyol i els sindicats per integrar els treballadors domèstics al règim de la Seguretat Social. Entre les novetats que s'han introduït durant la tramitació parlamentària amb acords entre CiU i el PSOE hi ha la millora de la pensió de viudetat, que situa la base reguladora des del 52% actual al 60%, així com la millora de la pensió d'orfandat que es podrà percebre fins els 21 anys, tres més que ara, i fins als 25 anys si és l'única font d'ingressos. Per impulsar el foment de la natalitat també s'incrementarà el període extra cotitzat per cada fill, per un dels pares, de manera gradual, fins al 2018, que passarà dels 112 dies per fill actual als 270 dies.

Per altra banda, els períodes de formació en pràctiques, fins un màxim de dos anys, podran computar per la pensió. Pel que fa a la discapacitat, les persones amb minusvalideses de més del 45% podran avançar als 56 anys, dos menys que ara, l'edat mínima de la jubilació. Pel que fa als autònoms, s'establiran exempcions, reduccions o bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social dels autònoms, que com a conseqüència de la crisi han vist reduïts els seus ingressos o tenen especials dificultats.

Durant el debat la socialista Isabel López i Chamosa ha fet una crida a la responsabilitat de tots els grups i en especial del PP perquè considera que la llei "no es mereix el vot en contra d'un grup de l'oposició que aspiri a governar". El diputat de CiU Carles Campuzano ha insistit en la "coherència" del seu grup des del 1995 davant els reptes que suposa reformar les pensions arribant a acords amb els agents socials. Ha defensat que els seves esmenes eleven l'equitat i la justícia del sistema, compensen reclamacions històriques de les autonomies, milloren la transparència del sistema i donen suport a reivindicacions dels professionals alliberats i autònoms. El portaveu del PNB, Emilio Olabarria, ha dit que la reforma passarà "sense pena ni glòria" i ha lamentat les "carències" del text.

El portaveu del PP, Tomás Burgos, ha dit que el govern ha aprovat la reforma de manera "unilateral" i gràcies al "mercadeig" amb els nacionalistes catalans. Ha exposat que l'alternativa del PP "no era per a retallar" i ha defensat que "no hem volgut una reforma de titulars però tampoc imprecisa". Ha recordat la seva aposta per el retard voluntari de la jubilació i la consagració com un "dret" de la revalorització automàtica de les pensions. Per la seva banda, el portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha dit que el Congrés s'ha fet el "harakiri" aprovant un "retrocés històric" que s'ha fet "al servei dels mercats en lloc dels ciutadans". El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha criticat que el projecte de llei suposarà una "progressiva privatització" perquè "si aquesta reforma persegueix alguna cosa són les classes populars".

stats