LABORAL
Economia 06/10/2011

Clam a Barcelona pel treball digne i contra les retallades socials

Els sindicats critiquen les polítiques regressives del Govern, que han marcat aquest any la jornada dedicada a defensar les condicions dignes de treball

Efe
2 min
La manifestació pel treball digne a Barcelona

BarcelonaMilers de persones, convocades pels sindicats majoritaris, han protagonitzat avui una marxa a Barcelona per reclamar unes condicions laborals dignes i protestar contra les retallades socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en 3.000 el nombre de manifestants, mentre que l'organització sindical els ha quantificat en 15.000.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha subratllat davant els mitjans "la necessitat de sortir al carrer, desgraciadament" perquè "polítiques agressives van en contra dels drets laborals i socials".

Gallego ha culpat de la situació econòmica actual a "les polítiques regressives d'aquests últims anys" i ha arremès de nou contra la reforma laboral, perquè considera que ha comportat "més precarietat, més atur i pitjors condicions laborals".

Malgrat ser una manifestació convocada amb motiu de la celebració del Dia del Treball Digne, els representants sindicals i les pancartes dels manifestants també han criticat les retallades pressupostàries.

"Les polítiques de retallades no ajuden a reactivar l'economia, cal fer que les grans fortunes paguin com els treballadors, combatre el frau fiscal i fer una reforma financera", ha afegit Gallego.

Davant les retallades, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha defensat una resposta unitària: "No serveix de res no sortir al carrer. Estan retallant la sanitat, dificultant l'educació i ara volen ficar mà a la universitat", ha justificat.

Professionals del sector de la sanitat pública s'han sumat a la marxa, equipats amb bates blanques, banderes i pancartes reivindicatives, amb inscripcions com "Amb la sanitat no es juga".

Els líders sindicals han arremès contra la possibilitat de deixar sense paga de Nadal al cos de funcionaris autonòmics i han dirigit les seves crítiques al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

"Es podria haver estalviat l'alarma social que ha creat -li ha recriminat Álvarez- aquest Nadal molta gent s'ho pensarà abans de comprar, cosa que no afavoreix al consum".

La secretària general d'USOC, Antònia Gil, s'ha pronunciat en els mateixos termes i ha dit que les retallades salarials "no tenen sentit" i que "els polítics no han presentat cap proposta per sortir de la crisi, perquè cada proposta augmenta els problemes econòmics".

Gil ha posat l'exemple del retard de pagament de les farmàcies: "Suposa un estalvi de diners, però sobretot una perduda de llocs de treball", ha assegurat.

"La feina digna no és un privilegi", ha proclamat la capçalera de la marxa promoguda per CCOO, UGT i USOC i que ha acabat en el pla de Palau, davant la seu de la Delegació del Govern a Catalunya.

En aquest lloc, en representació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Víctor Albert, ha llegit el manifest de l'acte reclamant una "lluita comuna per al treball digne" i criticant la "pèrdua despietada d'ocupacions".

En presentar en roda de premsa el passat 30 de setembre la manifestació d'avui, CCOO i UGT van confiar a poder reeditar la participació de la manifestació del passat 14 de maig, quan calculen que unes 200.000 persones van sortir al carrer contra les retallades.

stats