LA LLUITA CONTRA EL DÈFICIT
Economia 30/04/2012

Clam contra les retallades del PP

Prop de 40.000 persones segons els organitzadors i 9.000 segons la policia van escalfar els carrers en 50 ciutats de tot l'Estat a les portes de l'1 de Maig i contra les retallades del PP.

Ignasi Pujol
2 min
PRÈVIA DE LES MANIFESTACIONS DE L'1 DE MAIG
 Manifestants ahir als carrers de València. Com a la resta de ciutats, van sortir a protestar contra les retallades del PP sota el lema Amb la sanitat, l'educació i els serveis públics no s'hi juga. Les manifestacions d'ahir van ser servir  de prèvia a les protestes de l'1 de Maig.

BARCELONAMilers de persones van sortir ahir als carrers de mig centenar de ciutats espanyoles per expressar el rebuig contra les mesures del govern del PP per estalviar 10.000 milions d'euros en sanitat i educació. Les protestes, que arribaven dos dies després que l'executiu de Mariano Rajoy donés a conèixer la xifra rècord de 5,64 milions d'aturats a Espanya i l'increment de l'IVA el 2013, van aplegar 40.000 persones segons els organitzadors i 9.000 segons fonts policials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va assegurar que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb les últimes mesures anunciades "explica contes perquè no li sortiran els comptes", i ho fa a una societat que pateix unes retallades que provoquen "molts sacrificis".

El líder sindical es va referir a l'impacte que podria provocar la rebaixa de les cotitzacions socials en l'estabilitat financera del sistema públic de pensions, una mesura que, segons ell, no es porta a terme per afavorir la creació d'ocupació, tal com va assegurar divendres De Guindos en la roda de premsa posterior al consell de ministres. "L'objectiu no té res a veure amb l'ocupació, perquè el que pretenen és aprofundir en el camí de la privatització del nostre sistema públic de pensions, i això cal denunciar-ho", va comentar Méndez. L'objectiu de la reforma, va afegir, és "debilitar l'estat social democràtic de dret".

Advertència

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va advertir que les previsions de destrucció d'ocupació del govern es poden quedar "empetitides" i va lamentar "el sofriment que estan patint milions de persones, que ara veuen com Europa parla de creixement, encara que sense contingut". Toxo també va qualificar de "missió impossible" l'objectiu de dèficit marcat pel govern per al 2013 (-3%), i va dir que suposaria una renúncia expressa al model econòmic i social actual.

A Barcelona prop d'un miler de persones es van concentrat a la plaça de Sant Jaume convocades per CCOO, UGT i la Plataforma Prou Retallades. A l'acte, que es va desenvolupar sense incidents, es va reclamar la llibertat dels tres estudiants i de la sindicalista de la CGT detinguts pels disturbis registrats durant la jornada de la vaga general del 29 de març. "A les retallades rere retallades que aplicava CiU ara s'hi han sumat les del PP. No acceptarem aquest atac als drets socials i civils", va dir Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya.

Per altra banda, el setmanari britànic The Economist assegura en la seva última edició que els bancs espanyols necessitaran "molt més capital" per recuperar la confiança dels mercats, i xifra aquesta quantitat entre 60.000 i 80.000 milions d'euros addicionals. En un article titulat Falsa cimera , la revista recorda que l'FMI també creu que els bancs necessitaran més fons.

L'Instituto Nacional de Estadística (INE) confirmarà avui oficialment la caiguda del PIB del primer trimestre de l'any i l'entrada en recessió de l'economia espanyola, després que el Banc d'Espanya hagi avançat que la contracció entre el gener i el març va ser del 0,4%. El govern espanyol, per la seva banda, considera que el descens ha estat més baix. El Banc d'Espanya va avançar dilluns l'entrada en recessió de l'economia i va calcular una caiguda del 0,4% en els tres primers mesos de l'any, una dècima més que en el trimestre precedent.

stats