Economia 09/05/2018

El Clúster de l'Energia valora positivament la comercialitzadora elèctrica de Colau

Demanen un canvi de model del mercat elèctric que posi el consumidor en el centre

Xavier Grau
2 min
Xavier Farriols (centre), amb Alejandro Valdovinos (esquerra) i Francesc Ribera (dreta).

BarcelonaEl Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) valora positivament que l'Ajuntament de Barcelona posi en marxa una comercialitzadora elèctrica que abastarà els edificis municipals i podrà tenir fins a 20.000 llars de clients en el mercat elèctric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president del CEEC, Xavier Farriols, ha recordat que el mercat elèctric està en un 95% en mans d'un oligopoli i "tot el que sigui nova competència serà benvingut", en referència a la comercialitzadora municipal Barcelona Energia. "L'entrada de nous agents és bona", ha reblat.

Farriols també s'ha pronunciat sobre la futura llei de transició energètica que està elaborant el govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha demanat anar cap a un nou model de mercat que posi el consumidor i, sobretot, el que ara s'anomena 'prosumer' –consumidor que és alhora productor– en el centre del mercat.

Segons Farriols, el debat "se centra molt en el 'mix' de generació i molt poc en el que ha de ser el motor del canvi", que en la seva opinió és el paper que tindrà en un futur el consumidor, que serà també productor.

"No només es tracta de suprimir l'impost al sol", ha indicat el president del CEEC, sinó que s'han d'incentivar mesures d'eficiència i l'autoconsum. Però perquè les mesures siguin efectives, ha indicat, s'ha d'incentivar els consumidors, cosa que és molt difícil si només una part del rebut respon realment al consum energètic i la resta són impostos i costos regulats. "Quin sentit té parlar d'eficiència si el 60% de la factura són costos fixos?", s'ha preguntat.

En aquest sentit, el vicepresident del CEEC, Alejandro Valdovinos, ha remarcat la importància d'abordar l'impacte de la mobilitat elèctrica i les infraestructures de recàrrega del cotxe elèctric d'una manera ordenada, a més d'incidir en l'edificació sostenible i i l'eficiència en la indústria, sobretot les pimes, "on hi ha molt camp per recórrer".

Inversió en R+D

El CEEC, amb més de 30 socis, la majoria empreses del sector, elabora cada sis mesos un baròmetre per prendre el pols a la situació. L'últim baròmetre, segons ha explicat el gerent del CEEC, Francesc Ribera, indica que més del 30% dels socis han augmentat la seva inversió en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), i el 65% l'han mantingut, i en els pròxims mesos el 44% creuen que aquestes inversions aniran a l'alça.

A més, el 90% de les empreses han mantingut o ampliat les seves plantilles. El baròmetre indica que en els últims sis mesos el 92% de les empreses han augmentat o estabilitzat les seves vendes en comparació amb el mateix període de l'any anterior i el 93% preveuen que augmentaran les vendes en el pròxim mig any.

stats