Codorníu farà fora 100 treballadors perquè abandona la marca blanca

El grup ha obert un mes de negociacions amb els sindicats

Codorníu reestructura el pla estratègic i la plantilla. El segon grup cavista ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 100 dels 900 treballadors de la companyia. El motiu d'aquesta retallada és que Codorníu Raventós ha decidit deixar de produir per a tercers, és a dir, abandona la marca blanca per centrar-se en la gamma 'premium', fet que suposarà el tancament de línies de producció, segons ha explicat la companyia aquesta mateixa tarda.

"Volem aconseguir un grup amb un creixement més gran, lideratge i solidesa que estigui enfocat al segment 'premium-prestige'", ha admès el conseller delegat del grup, Xavier Pagès. El grup tenia previst abandonar la producció per a tercers de manera gradual, durant els pròxims 5 anys. Aquesta tarda, però, el celler ha admès que han hagut d'accelerar aquesta decisió per "la realitat del mercat". Segons ha explicat Codorníu, "la sobreoferta exerceix una gran pressió en els preus" en un context en què el consum de vi està "estancat a nivell mundial".

Amb l'abandonament definitiu de les marques blanques i el tancament d'algunes línies de producció la cavista opta per centrar els recursos en el creixement de les marques de gamma alta que es venen als principals mercats del grup. La companyia ha explicat que reorganitzarà totes les àrees de negoci per ajustar-se al màxim a aquesta aposta. "Estem segurs que aquestes mesures ens permetran obtenir la rendibilitat esperada i generar recursos per invertir en el creixement de les nostres marques de més valor i potencial", ha assegurat Pagès.

Negociacions amb els sindicats

La companyia també ha explicat que ha obert una roda de negociacions amb els representants dels treballadors -que ja han sigut informats internament- i les converses es podrien allargar durant un mes. Codorníu, però, manté que el plantejament és el d'una retallada basada en una reestructuració "socialment responsable" a través d'un pla de prejubilacions i programes d'acompanyament a tots els afectats.

Els sindicats, però, no hi estan d'acord. CCOO ja ha rebutjat l'ERO i exigeix a Codorníu que retiri les mesures plantejades. També insten l'equip directiu de l'empresa a assumir les responsabilitats derivades de la seva mala gestió i a presentar la dimissió. Segons els sindicats l'empresa té previst deixar de produir marca blanca, la qual cosa suposa una reducció de la producció d'un 20%.

Segons les mateixes fonts, la companyia vol unificar la marca Nuviana amb Raimat Lleida, reduir l'activitat a Riudabella i retallar el nombre de visites massives d'enoturisme. Tot plegat farà que l'empresa ajusti costos, despeses i serveis a banda de reorganitzar les funcions de diversos departaments.

Més continguts de