Colau vol revisar la societat mixta que gestiona Agbar a Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vol revisar la constitució de la societat mixta que formen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Criteria i Agbar per gestionar l’aigua a l’àrea metropolitana de la capital catalana. Ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau va proposar demanar un dictamen jurídic independent sobre la constitució d’aquesta societat. Segons va dir, aquest dictamen hauria de repassar “tot el procediment que s’ha fet en aquesta privatització per veure si efectivament s’ha de revertir o no algun dels passos que s’ha fet”.

L’alcaldessa, que durant la campanya electoral ja es va pronunciar en contra d’aquesta privatització, va argumentar que hi ha un informe de l’Oficina Antifrau que diu que no està argumentada la constitució d’aquesta empresa mixta “almenys com es va fer”. “Ens sembla que com a mínim s’ha d’investigar què ha passat”, va reblar Colau, dient que ningú pot estar en contra que es demani aquest dictamen. “Si s’ha de mantenir aquesta societat mixta perquè ja està constituïda, el mínim és que no hi hagi cap ombra de dubte sobre l’operació i així tothom sortirà guanyant en nom de més transparència”, va dir l’alcaldessa.

La societat subministra l’aigua en baixa, és a dir, fins a les llars. La companyia era inicialment en un 85% d’Agbar i un 15% de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), tot i que després Criteria CaixaHolding (el grup de participades de La Caixa) hi va entrar comprant un 15% a Agbar. La societat paga un cànon de 20 milions d’euros anuals a l’AMB.

Polèmica

La constitució de l’empresa ha sigut polèmica, sobretot després que Antifrau posés en dubte que Agbar hauria aportat els títols com a prestador del servei. Dins de la denominada guerra de l’aigua, el Suprem va refusar la demanda del Govern i d’Acciona de suspendre cautelarment aquesta societat, però no s’ha pronunciat sobre el fons del tema.