Economia 02/11/2015

El Col·legi d'Economistes veu en risc la recuperació si no hi ha reformes estructurals

El degà demana consens als polítics per evitar una recuperació massa lenta i desigual que trenqui la cohesió social

Xavier Grau
2 min
El degà del Col·legi d'Economistes, Joan B. Casas, ha presentat aquest dilluns la nota d'opinió. / ACN

Barcelona"Les perspectives de superar la crisi són bastant poc optimistes", ha assegurat aquest dilluns el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Cases, que considera que cal reformes estructurals i consensos polítics per remuntar la situació. Casas ha presentat aquest dilluns l'última nota d'opinió de l'entitat, prèvia a la Jornada dels Economistes del pròxim divendres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el degà, la recuperació "és mol lenta". Tot i això, creu que es podrà recuperar els nivells de PIB d'abans de la crisi, però "costarà molt donar feina" a tots els aturats. Per això, explica, si no es fan reformes estructurals pot haver-hi una recuperació molt desigual i heterogènia que trenqui la cohesió social.

Per això el Col·legi planteja la Jornada com un fòrum on buscar els consensos sobre les reformes que cal afrontar, per traslladar després les conclusions als polítics. En aquest sentit, el degà entén que mentre estigui oberta la contesa electoral difícilment s'avançarà, però tot i que "no és el moment ideal" per la situació política, "s'han de prendre decisions de forma urgent".

La nota d'opinió del Col·legi destaca que la recuperació actual "es basa en uns fonaments exògens i incerts". Per refermar-la demana abordar el model productiu de Catalunya amb reformes en profunditat del capital físic, el capital empresarial, el capital humà, capital social, el capital científic i tecnològic i el capital institucional.

Per exemple, segons el degà, cal que en el capítol del capital humà es millori l'educació i la retenció del talent, però també cal mantenir el sistema de salud perquè si en aquest element ho ha mancances importants acaba tenint un cost molt elevat.

Corredor del mediterrani

Joan B. Casas també demana impulsar el capital físic. "Tenim bones infraestructures viàries", assegura, però no ferroviàries. En aquest sentir ha destacat la lentitud en la construcció del corredor mediterrani i el cost que pot tenir. "Mentre nosaltres discutim els altres fan les coses", diu Casas referint-se als ports del nord d'Europa, com Anvers o Rotterdam, que estan afrontant fortes infraestructures per poder portar les mercaderies al centre del continent ràpidament.

Altres aspectes a millorar son la transferència tecnològica a les empreses, l'accés al finançament, sobre tot de les petites i mitjanes empreses, la fiscalitat que especialment castiga més a les pimes que a les grans companyies, o el sistema institucional, on segons el Col·legi d'Economistes cal una major transparència i més col·laboració públic-privada. El economistes també aposten per refermar el caràcter industrial de l'economia catalana. Segons Antoni Gasol, director tècnic de la Jornada, Catalunya té bones bases per complir l'objectiu europeu d'arribar a un 20% del PIB basat en la indústria el 2020, però la crisi ha passat una important factura i s'han perdut un terç de les empreses industrials.

"Catalunya té una bona base, però la crisi ha fet estralls", diu Joan B. Casas, per a qui el sistema financer "no està a l'altura" per facilitar un finançament fluid a aquestes empreses

stats