IMMOBILIARI
Economia 29/06/2012

Colonial vol desvincular-se del seu "banc dolent"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Edifici de Colonial a París, una ciutat que ja representa el 65% del negoci de la immobiliària.

BARCELONA.La immobiliària Colonial pretén desvincular de l'estructura del grup la seva filial de negocis no estratègics, Asentia, que aglutina, bàsicament, la promoció i el sòl -dos sectors molt afectats per la crisi immobiliària-, per minimitzar l'impacte sobre els números finals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mentre les institucions financeres busquen la manera d'aturar la sagnia dels seus actius tòxics, Colonial ja ha creat el seu "banc dolent", segons les paraules del conseller delegat de la companyia, Pere Viñolas, que ahir va explicar els plans de futur de Colonial, després d'explicar-los als accionistes en la junta general que van celebrar a Barcelona.

L'estratègia del grup -antiga immobiliària de La Caixa i ara en mans de la banca creditora, majoritàriament RBS, Crédit Agricole i Eurohypo-, que centra el seu negoci principal en el lloguer d'oficines prime (és a dir, situades en àrees de gran valor comercial), principalment a París, Barcelona i Madrid, és intentar separar patrimonialment Asentia en un període de temps breu. Tot i així, Viñolas va admetre que l'operació no es podrà fer "immediatament". De moment, la creació d'Asentia ja ha obligat Colonial a provisionar els actius que té, per evitar la contaminació, però això ha "enfosquit" els números finals, segons va reconèixer el conseller delegat. El primer trimestre del 2012 la companyia va registrar unes pèrdues de 13 milions. Això suposa un retrocés respecte a l'any anterior, que es va tancar amb uns beneficis de 15 milions. Va ser la primera vegada des del 2007 que l'empresa no registrava pèrdues.

L'exposició als actius tòxics d'Asentia "està provisionada al 100%", i el deute "no té un impacte significatiu", va dir Viñals. Però els mercats castiguen aquest llast. Les accions de Colonial valen una fracció del seu preu de fa uns mesos. Ahir van tancar en 0,85 euros, mentre que fa un any valien gairebé 6 euros. "Els mercats aprecien el negoci de Colonial, però mostren preocupació sobre les promocions i el sòl", va reconèixer Viñolas.

Endeutament "excessiu"

L'estratègia del negoci principal de Colonial els ha permès capejar la crisi immobiliària. La filial francesa, que representa el 65% del negoci, no està exposada a la recessió que sí que ha de patir la branca espanyola. Però tot i així, segons els responsables del grup, el model, centrat en edificis d'alt atractiu comercial, és menys sensible al descens de la demanda. "Hi ha molt poques oficines buides a la Diagonal [de Barcelona] i unes quantes en altres llocs" més perifèrics, va destacar el president, Juan José Bruguera.

Tot i així, l'empresa té més d'un repte de futur. A banda de la separació d'Asentia, Colonial té un endeutament "excessiu" (de 3.381 milions d'euros a finals del primer trimestre), segons Viñolas, que, a més, té el venciment el 2014. El directiu va admetre que s'haurà de renegociar, però va destacar que s'estan complint "a la perfecció" els acords amb els bancs creditors.

stats