Economia 22/02/2016

Colonial dispara els guanys i repartirà dividend per primer cop en 10 anys

La immobiliària catalana descarta cap projecte a curt termini a Barcelona

Xavier Grau
3 min
La cúpula de Colonial a la junta de l'any passat.

BarcelonaLa companyia immobiliària Colonial va tancar el 2015 amb un benefici net de 415 milions, uns resultats que no són comparables als del 2014 quan es va desfer del seu 'banc dolent' el que li va reportar un benefici de 492 milions d'euros. El benefici recurrent, el 2015 va créixer el 121%, fins a 37 milions, gràcies a la major ocupació dels edificis i les rendes de lloguer més elevades, i a la millora dels costos financers després de l'emissió de bons dels 2015, que va permetre rebaixa el cost financer fins al 2,27%. El deute financer de la companyia pujava a 2.992 milions d'euros al tancament del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El resultat reflecteix la millora del mercat d'oficines en les tres ciutats on Colonial hi té edificis: Barcelona, Madrid i Paris, en aquest cas a través de la filial francesa SFL. Els resultats d'aquest any permetran que la companyia torni a repartir dividends als seus accionistes, el que no passava des de fa 10 anys, segons ha explicat el conseller delegat, Pere Viñolas. El consell proposarà a la junta retribuir a l'accionista amb 1,5 cèntims d'euro per acció.

La revalorització dels edificis de Colonial, per la pressió a l'alta del preus de les oficines, juntament amb la revalorització dels actius per les rehabilitacions, han fet que el valor patrimonial de la companyia hagi augmentat fins als 6.913 milions d'euros, un 20% més que l'any anterior.

A més ha signat contractes de lloguer de 163.000 metres quadrats, que suposa un 150% més que l'any anterior, i a més d'obtenir rendes més altes -231 milions d'euros, el 9% més- també ha millorat l'ocupació, que ara arriba al 94% de la superfície disponible, quan el 2014 era el 86%. Entre els nous inquilins de Colonial destaquen a París l'OCDE, Facebook o BlaBlaCar. A més, només un 37% dels contractes en vigor són a un termini inferior a cinc anys.

La companyia, que va invertir 475 milions d'euros l'any passat, manté els plans per invertir 1.500 milions des del 2015 al 2020. La majoria d'inversions el 2015 van anar a París amb dos edificis i a Madrid amb quatre. A Barcelona la darrera adquisició va ser d'un edifici a la plaça Europa al desembre del 2014.

Malgrat que Colonial considera que els seus mercats naturals són Barcelona, Madrid i París, a curt termini no té cap projecte a la capital catalana, segons ha reconegut el president de la companyia, Juan José Brugera, que ha descartar el desenvolupament immediat d'un solar on es poden construir 15.000 metres quadrats a la zona del 22@, a la vora del Parc Central del Poblenou.

Menys inversió a Barcelona

Brugera ha indicat que la menor inversió a Barcelona és "conseqüència de les oportunitats" i en aquest sentit ha destacat que n'hi ha més a un mercat com París, amb 65 milions de metres quadrats d'oficines, o Madrid, amb un mercat de 16 milions de metres quadrats, que a Barcelona que només hi ha 4,5 milions de metres quadrats. "Barcelona és una potència hotelera i de locals comercials, però en oficines és més petita", ha indicat.

Els responsables de la companyia han assegurat que es basaran aquest exercici en el creixement orgànic, tot i que no descarten alguna adquisició. "Sempre hi ha alguna cosa i tenim l'antena parada", ha indicar Brugera. També han descartat convertir-se en una 'socimi' -societat immobiliària cotitzada amb avantatges fiscals- a curt termini, perquè a Colonial li surt més a compte els crèdits fiscals que té per les pèrdues acumulades durant els anys de la crisi del sector.

Colonial té com a principals socis de referència el grup Villar-Mir, amb un 15% del capital, i el fons sobirà de Qatar (Qatar Investment Authorithy) amb un 13%.

stats