Economia 31/07/2017

Colonial dobla el benefici el primer semestre, fins a 437 milions

La conversió en socimi, l'augment dels lloguers i la revalorització dels immobles dispara els guanys

Xavier Grau
2 min
Aprofitant la junta Colonial ha modernitzat el seu logo.

BarcelonaLa immobiliària cotitzada catalana Colonial pràcticament va doblar els seus guanys el primer semestre del 2017. Colonial va obtenir un benefici net de 437 milions d'euros, xifra que és un 90% superior al mateix període de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els resultats de la companyia es van veure impulsats per la seva conversió en socimi (societat cotitzada immobiliària amb avantatges fiscals) amb efecte des de l'1 de gener, l'augment de les rendes que cobra pels lloguers d'oficines i la revalorització dels seus immobles, segons ha explicat aquest dilluns el president de la companyia, Juan José Brugera.

La millora de la companyia s'ha traduït en una millor qualificació per S&P i Moddy's i l'entrada de la companyia en el selectiu de la borsa espanyola, l'Íbex-35. El valor de liquidació de l'acció ha pujat un 11% des que va començar l'any, segons ha explicat el conseller delegat, Pere Viñolas, i aquest dilluns l'acció marcava un màxim històric i cotitzava a 7,90 euros.

Segons la informació facilitada per la companyia, el valor dels actius ha augmentat un 7% el primer semestre, fins a la quantitat de 8.666 milions d'euros.

El resultat recurrent va pujar a 37 milions els primers sis mesos de l'any, amb un increment del 19%. Un augment que s'explica en gran part per la reducció del cost financer –la companyia té un deute de 3.300 milions (36%) del qual només el 2% és hipotecari i la gran part són bons amb un cost de mitjana d'un 1,9%– i a l'augment de les rendes cobrades per lloguers, que milloren un 3% respecte al mateix semestre de l'any passat.

Els lloguers pugen més a Barcelona

Dins la pujada de les rendes de lloguer, Barcelona és on l'increment és més elevat. Segons la companyia, els ingressos per rendes a Espanya han pujat un 4% impulsats per la pujada de preus a Barcelona, on l'increment ha estat del 12%, molt per sobre del mercat de Madrid, del 9%, i del de París, del 5%, que són les tres ciutats on concentra el negoci Colonial, segons ha explicat la directora financera, Carmina Ganyet.

No només el mercat de Barcelona ha experimentat un augment més elevat de rendes per al negoci de Colonial, sinó que també ha aportat una revalorització més alta dels actius. Així, el total d'actius s'ha revaloritzat un 11% en l'últim any, però mentre a Madrid la revalorització ha estat del 10%, a Barcelona s'ha enfilat un 13% els últims dotze mesos.

Colonial, que manté la intenció d'invertir uns 300 milions d'euros anuals, també ha començat una política de rotació d'actius. Així, acaba de signar un contracte de promesa de venda d'un actiu a París, In&Out, un complex d'oficines on hi ha la seu de l'OCDE. L'operació es tancarà durant el segon semestre, i malgrat que la companyia no vol donar dades de l'operació pels acords de confidencialitat, espera obtenir "una prima substancial".

Respecte a les inversions, Pere Viñolas ha assegurat que no hi ha res en cartera, però ha dit que la companyia seguirà amb la seva política inversora per comprar immobles i afegir valor amb la seva reforma, però en la majoria de casos seran operacions 'off market', és a dir, la compra directa d'actius concrets i no de paquets que surten al mercat, com els grans paquets d'actius que venen els bancs.

stats