CRISI DEL DEUTE
Economia 29/11/2011

La Comissió Europea demana a Itàlia un ajustament immediat d'11.000 milions d'euros

Un informe sobre Itàlia avançat pel diari italià 'La Repubblica' també demana la reforma del sistema de pensions i la flexibilitat en l'acomiadament

Efe
2 min
Salgado, Monti i altres mandataris europeus, en la reunió de l'Eurogrup

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha demanat a Itàlia l'adopció immediata d'un pla d'ajust per un total d'11.000 milions d'euros, la reforma del sistema de pensions i la flexibilitat en l'acomiadament de treballadors. El diari italià La Repubblica ha avançat les setze pàgines d'un informe sobre Itàlia lliurat als ministres d'Economia de la zona euro i que serà sotmès a discussió en el marc de l'Eurogrup.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Itàlia ha d'afrontar ràpidament el formidable desafiament que té al seu davant, però el nou govern sap com fer-ho", assenyala el document en referència a l'excomissari europeu Mario Monti, primer ministre del tercer país d'Europa que té un deute públic proper al 120% del PIB. L'informe, signat pel comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, aconsella a Monti que "ha de ser ambiciós en formular la seva agenda", i assenyala que "per invertir l'humor dels mercats les reformes clau han de ser fer-se ràpidament".

La UE aconsella al president del govern italià "explicar clarament i de manera convincent la insostenibilitat dels costos d'un fracàs i els beneficis per a una societat d'èxit" als partits polítics, parts socials i a l'opinió pública. Segons La Repubblica, el document fa al·lusió al risc d'impagament de deute, que "pot augmentar ràpidament en absència de respostes adequades".

Així mateix, insta a "eliminar la rigidesa" de l'article divuit de l'Estatut dels Treballadors, referent a l'acomiadament, i suggereix el pagament d'una indemnització de liquidació segons el salari percebut. Sobre les pensions, suggereix "la suspensió de les pujades automàtiques de les pensions segons l'índex de preus, excepte per a les més baixes, en cas de creixement negatiu". L'informe assenyala que la debilitat estructural d'Itàlia, el deute públic i el baix creixement "són anteriors a la crisi global, no parteixen d'ella".

stats