EUROBONS
Economia 23/11/2011

La Comissió Europea demana una reforma laboral a Espanya

El comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, considera excessiva la taxa d'atur espanyola

Laia Forès
2 min
Un objectiu llunyà Olli Rhen espera reduir la fractura existent entre els països de la UE que volen ampliar el fons de rescat i els que no ho volen fer.

Brussel·lesLa Comissió Europea ja ha posat deures al futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El nou executiu haurà d’impulsar una reforma laboral per reduir la taxa d’atur, situada per sobre del 20%. “Si jo tingués una taxa d’atur dels joves del 40%, em perguntaria per què”, ha dit Rehn. “Espanya ha pres decisions importants en l’últim any però cal reforçar les reformes estrcucturals i del mercat laboral”, ha afegit el comissari. Espanya és l’Estat de la Unió Europea amb una taxa d’atur més elevada, fins i tot per sobre de la de Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rehn i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, han presentat avui la seva proposta per crears els eurobons. Defensen crear una emissió de deute comuna a l’eurozona, però a canvi, reclamen als socis de l’euro més disciplina fiscal i per a l’executiu comunitari més poder per controlar els pressupostos dels estats membres.

Barroso proposa, per exemple, que Brussel·les pugi controlar i modificar els pressupostos generals dels estats membres de l’eurozona si no compleixen amb la disciplina fiscal. “Per tornar al creixement, els socis necessiten esforçar-se quan es tracta de posar en marxa els seus compromisos de reformes estructurals i apostar per un aprofundiment de la integració de la zona euro”, ha dit el cap de l’executiu comunitari.

Una de les propostes que crida més l’atenció és la intenció de la CE de supervisar l’economia dels estats membres que pateixin problemes, com seria el cas actual d’Espanya i d’Itàlia. Brussel·les vol evitar que socis amb economies sotmeses a la pressió dels mercats, contagiïn la resta de països de la Unió Europea.

Pel que fa als bons d’estabilitat, la CE ha presentat tres possbilitats. La primera, que consiteix a comunitaritzar només una part del deute dels estats membres, no necessitaria cap reforma dels tractats i es podria posar en marxa en un marge de temps relativament curt. Les altres dues opcions requereixen la modificació dels tractats europeus: una d’elles preveu que tot el deute dels estats membres es faci sota el paraigua de l’eurozona, fet que suposaria un autèntic pas endavant en la integració dels països de la moneda única.

stats