Competència inspecciona tres despatxos que treballaven per a Consum

Investiga si hi va haver concertació en la contractació pública

L' Agència Catalana de la Competència (ACCO) va inspeccionar dimecres tres despatxos de serveis jurídics que havien treballat per a l' Agència Catalana de Consum (ACC), segons han confirmat fonts de l'ACCO.

Les inspeccions suposen un pas preliminar en el procés d'investigació de presumptes conductes anticompetitives d'aquests despatxos, i no prejutja el resultat de la investigació ni la culpabilitat de les empreses inspeccionades.

D'aquí uns dies, l'Agència Catalana de la Competència decidirà, en funció dels resultats de les inspeccions realitzades, si obre un expedient sancionador a les tres empreses de serveis jurídics. En la inspecció, l'ACCO va comptar amb la col·laboració de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), l'organisme estatal que vigila que no hi hagi pràctiques anticompetitives.

Segons han explicat fonts pròximes a la investigació, el cas  arrenca de l'allau de reclamacions que l'Agència Catalana de Consum va rebre contra les entitats financeres per la col·locació de determinats actius financers, especialment les participacions preferents.

Davant de l'allau, Consum va decidir contractar empreses externes perquè li donessin suport. L'actuació d'aquestes empreses externes ja va ser objecte d'una actuació de l' Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), que va transmetre a l'Agència Catalana de la Competència la informació i aquesta agència va iniciar la instrucció del cas per possibles infraccions en matèria de competència en un procés de contractació de serveis jurídics.

Competència vol saber si aquests despatxos professionals, dedicats a l'anàlisi i avaluació de reclamacions relatives a la contractació de productes financers a Catalunya, van incórrer en una "possible pràctica anticompetitiva consistent en una suposada concertació d'empreses en l'àmbit de la contractació publica".

Els acords entre consumidors es consideren una infracció molt greu de la legislació sobre competència que pot comportar multes de fins al 10% del volum de negoci anual de les empreses infractores.

Més continguts de