Economia 24/02/2011

El Congrés dóna el vistiplau al pla de xoc del govern espanyol contra l'atur

El reial decret s'ha aprovat amb 169 vots a favor (PSOE CIU i CC), 148 abstencions (PP, PNB i IU-ICV) i 6 en contra (ERC, UPiD i BNG)

Redacció
2 min

MadridEl Congrés ha convalidat el reial decret llei del govern espanyol que preveu un pla de xoc per reduir l'atur a través del foment de l'ocupació a temps parcial i que fixa una ajuda de 400 euros mensuals per als ciutadans sense feina ni rentes que participin en activitats formatives. El reial decret s'ha aprovat amb 169 vots a favor (PSOE CIU i CC), 148 abstencions (PP, PNB i IU-ICV) i 6 en contra (ERC, UPiD i BNG). A petició del PP, també s'ha votat la seva tramitació com a projecte de llei per al procediment d'urgència, el que ha estat rebutjat per 171 vots en contra, 150 a favor i dues abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el debat de convalidació, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha demanat el suport de tots els grups parlamentaris a una norma de la que ha destacat que és fruit del diàleg i la concertació amb els agents socials i les autonomies. El diputat del PP José Ignacio Echániz ha justificat l'abstenció del seu grup en la necessitat de facilitar que els aturats sense cobertura puguin accedir aviat a la subvenció dels 400 euros. No obstant, ha lamentat que s'hagin quedat fora de les ajudes 825.000 desocupats que ja van cobrar els 426 euros del PRODI, el programa temporal per desocupació.

Per raons similars, el diputat del PNB Emilio Olabarría ha explicat que el seu grup no votaria en contra de la norma, però tampoc a favor, ja que la bonificació per ocupació a temps parcial li sembla "la pitjor fórmula" per generar llocs de treball. Ha afegit que el pla de requalificació dels aturats sense prestació és "una desordenada acumulació de mesures actives i passives" amb les que l'Estat s'atribueix una competència en mans de les autonomies.

En el mateix sentit, el diputat de CiU Carles Campuzano ha mostrat la seva preocupació pel fet que el decret estableixi noves obligacions a les autonomies per la reinserció i requalificació dels desocupats sense dotar-les dels recursos suficients. Tot i això s'ha mostrat a favor de les bonificacions del contracte a temps parcial i per això ha donat el vot favorable del seu grup al decret.

En contra del decret han votat ERC, BNG i UPiD, pel seu desacord amb el foment d'un tipus de contractació que creuen que només generarà precarietat, més temporalitat i fins i tot frau, ja que podrà derivar en la substitució de contractes a temps complert. Els diputats d'IU-ICV, tot i la seva oposició a bonificar els llocs de treball a temps parcial, han optat per abstenir-se "per responsabilitat" per no dificultar l'accés als aturats sense rendes a la nova ajuda de 400 euros mensuals.

stats