Economia 02/01/2016

Consumidors catalans denuncien a la CE l’impost al sol

Des que el govern espanyol va donar a conèixer el primer esborrany per canviar la regulació de l’autoconsum energètic la primavera passada, la normativa no ha parat de rebre crítiques

Raquel Font
3 min
Les despeses administratives poden ser més cares que la instal·lació.

Des que el govern espanyol va donar a conèixer el primer esborrany per canviar la regulació de l’autoconsum energètic la primavera passada, la normativa no ha parat de rebre crítiques. Ara, un cop aprovat el reial decret a principis d’octubre, han començat les batalles legals per intentar derogar-lo o, si més no, modificar-lo. D’una banda, el sector de les renovables l’ha recorregut al Tribunal Suprem. I, de l’altra, està en el punt de mira de la Comissió Europea (CE), que investiga si vulnera alguna directiva comunitària arran d’una denúncia interposada per la Plataforma per a un Nou Model Energètic, a la qual estan adherides més de 3.700 entitats, entre les quals partits polítics com Ciutadans i Iniciativa per Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Pensàvem que no s’atrevirien a aprovar-lo però finalment les elèctriques han pressionat prou”, diu Daniel Pérez, advocat del despatx Holtrop, que ha elaborat el text de la denúncia, i que considera que “l’estat espanyol es podria veure obligat a canviar la normativa”. “La CE espera rebre moltes més denúncies”, afegeix Pérez, que va anar personalment a Brussel·les acompanyat de Frederic Andreu, un dels principals experts en energia solar fotovoltaica del país i consultor de SolarTradex, i un autoconsumidor afectat, Ricard Jornet.

El punt més conflictiu de la nova normativa és l’anomenat impost al sol, un peatge de suport que els autoconsumidors han de pagar per connectar-se a la xarxa i abocar-hi l’energia que no consumeixen. L’argument del ministeri per gravar aquesta pràctica és que si es generalitza la pràctica de l’autoconsum, cada vegada menys consumidors pagaran la xarxa elèctrica. Segons Andreu, però, no hi ha ningú que s’arribi a desconnectar de la xarxa perquè els autoconsumidors només generen fins a un 25% o un 30% de l’energia que consumeixen, per tant, ja paguen el cost de la xarxa amb l’energia restant que compren. Per a Andreu, doncs, els autoconsumidors paguen doble.

L’impacte en un pioner

Ricard Jornet és el propietari del restaurant Lasal del Varador de Mataró, a la comarca del Maresme. La nova normativa sobre l’autoconsum elèctric l’ha afectat de ple. Ell genera el 45% de l’energia que consumeix. La instal·lació que té li va costar uns 30.000 euros i havia calculat que entre l’energia que s’estalvia de comprar i el que cobra per la que aboca a la xarxa en vuit anys hauria recuperat la inversió que va fer per produir energia. Ara, amb la nova normativa, calcula que trigarà tretze anys a recuperar la inversió inicial.

Ricard Jornet va ser el primer autoconsumidor connectat a la xarxa de l’estat espanyol. El 2013 va guanyar el premi al millor projecte fotovoltaic a la fira més gran del sector, Intersolar, perquè va aconseguir demostrar que s’havia arribat a la paritat de xarxa, és a dir, que costa el mateix autogenerar l’energia que comprar-la. El seu periple no ha sigut fàcil. “Aconseguir que Endesa li autoritzés a finals del 2012 la instal·lació va ser un abans i un després”, assegura.

A més de les barreres tècniques i econòmiques, les barreres administratives són l’altre gran escull que han denunciat a Europa. Segons l’advocatDaniel Pérez, a la Comissió Europea “es van mostrar molt preocupats per com es regula el procés d’instal·lació”. Assegura que a causa del reial decret es produeixen incongruències com que siguin més cares les despeses administratives d’autorització -uns 1.500 euros- que una petita instal·lació, que pot arribar a costar 1.200 euros.

stats