CRISI DEL DEUTE
Economia 18/08/2012

Contrarellotge per salvar l'euro

Els líders europeus reprenen l'activitat amb totes les mirades sobre Espanya i Itàlia

Ignasi Pujol
2 min

BarcelonaFinal d'estiu calent per a Mariano Rajoy i els membres del seu executiu, que tenen unes setmanes de vital importància per assegurar el futur de l'economia espanyola i, en bona part, del projecte de moneda única europea. Com va dir fa unes setmanes el ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb to èpic, la "batalla de l'euro" es lliura a Espanya i Itàlia. I la batalla està servida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que l'epicentre de la crisi de l'euro és a Madrid i a Roma ho tenen ben clar a Atenes, que miren de guanyar temps com sigui per no quedar fora de joc. El primer ministre grec, Andonis Samaràs, pretén obtenir dos anys més de marge per aplicar les condicions del pla de rescat del país imposades per la 'troica' (UE, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), tot i que el govern alemany s'ha mostrat reticent davant d'aquesta hipòtesi.

A Grècia saben que de poc pot servir aquest nou ajornament –que, òbviament, aniria acompanyat de noves penalitzacions financeres– per revifar una economia del tot deprimida. Creix la certesa que es tracta d'una maniobra d'Atenes per guanyar oxigen addicional mentre Brussel·les troba una solució definitiva per a Espanya i Itàlia, l'autèntica preocupació de l'eurozona.

Entre Sanxenxo (Galícia) i Doñana (Andalusia), on ha passat les vacances, Rajoy ha pensat durant aquests dies en la possibilitat de sol·licitar el rescat suau de l'economia espanyola, una opció que els mercats ja anticipen. N'és una prova el fet que la prima de risc, el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys, ha baixat 57 punts només en una setmana, i es va situar ahir en els 495 punts bàsics. La borsa espanyola va tancar la setmana amb una pujada acumulada del 7,28%, impregnada de l'optimisme del mercat del deute.

Llegiu-ho a l'Ara Premium.

stats