Publicitat
Publicitat

Cop judicial a la contaminació d’Iberpotash al Bages

La lluita que mantenen des de fa dècades veïns de la comarca del Bages amb les mines de potassa de Súria -ara gestionada per Iberpotash- va viure ahir als tribunals un episodi clau. El jutjat número 1 de Manresa va condemnar a dos anys de presó dos exdirectius i un extècnic d’Iberpotash per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient pel vessament de contaminants a l’explotació bagenca.

Els condemnats són José Ramón Membrillera, antic conseller delegat de les societats Súria K i Potasas de Llobregat fins que el 1999 van ser adquirides per Iberpotash; l’exdirector de producció, Rafael Eduardo Sánchez Illera; i el tècnic encarregat de supervisar els aspectes mediambientals, Antonio Sánchez Espina; tots dos van mantenir-se al càrrec quan Iberpotash, que pertany al conglomerat israelià ICL, va quedar-se l’explotació.

La sentència els condemna per no haver pres mesures per evitar els vessaments: “Mai no van estar autoritzats administrativament i es produïen de manera constant i amb el negatiu efecte ambiental i per a la salut humana”.

Però la sentència és especialment rellevant perquè admet els danys ecològics que han estat motiu de conflicte entre ecologistes i empresa i ordena “aturar i paralitzar els vessaments” contaminants que provenen dels diferents runams salins de l’explotació minera, així com “prendre les mesures de restauració necessàries” en 24 fonts, pous, torrents i rius contaminats de la zona.

L’empresa recorrerà

Iberpotash va dir ahir que recorrerà la sentència, que “sempre ha complert amb la legislació vigent” i que el conflicte actual es va originar “en el passat”. L’empresa, a més, va anunciar al novembre que fins al 2020 invertirà a Catalunya uns 800 milions d’euros per al desenvolupament industrial de la conca minera del Bages, tot i que ha denunciat reiteradament la “inseguretat jurídica” que viu a l’Estat.

2018 anàlisi

Més continguts de