Les grans cadenes no obriran les botigues a Barcelona durant l'1-O

El Corte Inglés, Inditex i Uniqlo secunden la decisió de renunciar al diumenge d'obertura comercial

El Corte Inglés, Inditex i la nova botiga d'Uniqlo no obriran els seus establiments a Barcelona durant aquest diumenge per la convocatòria de l'1-O. Segons ha avançat 'El Mundo' i han confirmat a l'ARA fonts del sector, els grans magatzems d'El Corte Inglés a la capital catalana tancaran, tot i ser diumenge d'obertura comercial a les denominades Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT), que inclou diversos barris de la ciutat.

Les diferents marques del grup Inditex tampoc pujaran la persiana el dia del referèndum sobre la independència de Catalunya, tal com confirmen fonts de l'empresa a Efe. Un altre dels establiments emblemàtics que no obrirà l'1-O serà la recent estrenada 'flagship' de la marca japonesa Uniqlo. La botiga romandrà tancada al públic, però la plantilla anirà a treballar per fer gestions internes com ara l'inventari, segons han confirmat a l'ARA fonts de la companyia.

La firma de moda H&M, que també compta amb diversos locals comercials al centre de Barcelona, també ha confirmat que no obrirà les seves botigues l'1 d'octubre, en línia amb la resta de grans cadenes amb presència a la capital catalana. "La nostra prioritat sempre és la seguretat de les persones", ha explicat una portaveu de la cadena sueca.

Aquestes cadenes se sumen, doncs, a la iniciativa impulsada aquesta setmana per l'associació de comerciants catalans RetailCAT per no obrir les botigues encara que es tracti d'un diumenge d'obertura comercial, ja que preveuen que "no serà una bona jornada comercialment parlant".

RetailCAT va fer dimarts una petició a l'Ajuntament de Barcelona per demanar que es canviés el dia d'obertura comercial per una nova data. El president de l'entitat, Joan Carles Calbet, ha explicat que el consistori ho va trobar una idea "sensata", però el tràmit no s'ha pogut completar perquè era massa complex per fer-lo a temps. No obstant, l'organització proposa que es compensi el diumenge d'obertura comercial de l'1-O amb una nova data.

Tot i així, no totes les entitats del comerç català han donat aquestes instruccions de cara a diumenge. El secretari Institucional de Pimec Comerç, Enric Calvo, ha afirmat que la patronal preveu que sigui una jornada amb "normalitat absoluta" i que siguin els comerços qui decideixin si obren o no. "No veiem res que faci alterar la vida quotidiana dels comerços. De fet, serà una jornada participativa i hi haurà més gent al carrer", ha apuntat Calvo.

Barcelona Oberta, la unió dels eixos comercials turístics de Barcelona, -que també forma part de RetailCAT- també s'ha desmarcat del tancament de comerços de cara a diumenge. Fonts de l'entitat han assegurat que no es farà una crida ni a tancar ni a obrir els establiments.

Diumenge d'obertura comercial

Des de la patronal de les grans superfícies Anged han explicat a Efe que la decisió d'obrir o no un diumenge respon a l'estratègia comercial de cada empresa, i han apuntat que des de l'associació no s'ha donat cap tipus de recomanació de mantenir els comerços tancats amb motiu de l'1-O.

Segons la normativa vigent, els establiments ubicats a les zones turístiques de Barcelona poden obrir els diumenges, de 12.00 a 20.00 hores, en els períodes compresos entre els dies 5 i 24 de maig, i 1 i 14 d'octubre, tots dos inclosos.

Més continguts de