Creix el nombre d’expedients a empreses per incomplir jornada

Els incompliments de condicions contractuals com la jornada i el sou són el principal motiu de denúncia que rep la Inspecció de Treball de la Generalitat. El nombre d’expedients sancionadors oberts entre el gener i el maig per aquests motius s’ha disparat un 38% respecte al mateix període de l’any passat, segons va explicar ahir el departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El secretari de Treball, Josep Ginesta, va reconèixer que s’ha detectat un repunt del nombre d’empreses en què es donen casos de contractació per treballar a mitja jornada però que les hores efectives de feina són molt superiors. La Generalitat ha posat en marxa una campanya per fer requeriments a les empreses perquè implantin sistemes de control de jornada i per aquest motiu, va explicar ahir el Govern, el nombre d’expedients ha augmentat força al llarg del 2016.

El treball en negre és alt

Perseguir les empreses que tenen empleats sense donar-los d’alta a la Seguretat Social va ser una de les activitats principals dels inspectors durant el 2015. Es van aixecar 10.000 actes d’infracció, de les quals més de la meitat tenien a veure amb treball no declarat. En total es van recuperar 167 milions en liquidació de quotes a la Seguretat Social i les multes van pujar a 27 milions.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, va destacar ahir la feina de prevenció del cos d’inspectors. Dels més de 57.000 expedients oberts el 2015, els que van acabar amb sanció van ser menys d’un terç.

Més continguts de