Cuba
Economia 10/02/2011

Cuba rep la fibra òptica des Veneçuela i desbloqueja alguns blocs d'opositors

Fins ara la connexió a internet es feia via satèl·lit i era molt lenta i cara. El govern farà una llei per regular el sector i prioritza la construcció de centres col·lectius d'accés a la xarxa

Efe
1 min
La blogaire cubana Yoani Sanchez, a casa seva a l'Habana. REUTERS

L'HavanaCuba s'ha connectat a la fibra òptica mitjançant un cable submarí estès des de Veneçuela. La infraestructura multiplicarà per 3.000 la velocitat de connexió a internet a l'illa, que fins ara es feia via satèl·lit, era molt lenta i costava uns 8 euros l'hora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre cubà d'informàtica i comunicacions, Merardo Diaz, ha assegurat que la connexió "obre una esquerda en el bloqueig" imposat pels EUA i contribuirà a reforçar la "sobirania nacional".

El vaixell Ile de Batz, que ha fet arribar el cable a l'illa, continuarà el seu recorregut fins a Jamaica. La infraestructura, comprada a la Xina i França amb un cost de 70 milions de dòlars, té una longitud de 1.630 kilòmetres. Té 640 gigabytes de sortida i una vida útil de 25 anys. Queda pendent el desplegament de la xarxa dins de l'illa, que el govern començarà amb la posada en funcionament de centres col·lectius d'accés a internet.

La precarietat de la connexió per satèl·lit era el principal pretext del règim castrista per bloquejar determinades pàgines web d'informació i blocs de dissidents. Des d'avui funcionen alguns d'aquests blocs, com el de Yoani Sánchez. El govern ha anunciat una llei per regular el sector.

stats