Economia 11/07/2012

Rajoy insinua que la recuperació econòmica serà un miracle

"És el camí bo per a Espanya encara que no és fàcil perquè com tots sabem els miracles no són fàcils", assegura després d'anunciar "cinc línies" per sortir de la crisi. Rajoy surt per una porta secundària del Congrés per evitar una protesta espontània de treballadors públics que es queixaven de les mesures anunciades

Joan Faus
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insinuat aquest dimecres que la recuperació econòmica d'Espanya és un miracle. En la seva intervenció al Congrés de Diputats, ha dit que Espanya ha d'actuar en "cinc línies" per sortir de la crisi: la reducció del dèficit públic, impulsar reformes estructurals i les reformes adoptades per la Unió Europea, garantir la sostenibilitat del deute i apostar per "més Europa". I tot seguit ha afegit: "És el camí bo per a Espanya encara que no és fàcil perquè com tots sabem els miracles no són fàcils".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Minuts després ha tornat a dir més o menys el mateix. Ha assegurat que ha escollit un "rumb" per al moment actual, en el qual "és impossible assolir miracles", però s'ha mostrat confiat que amb "determinació, coratge, il·lusió i ganes" se superarà la situació.

D'altra banda, Rajoy ha admès que no li agrada apujar l'IVA (del 18% al 21%) però que no té alternativa. "Jo m'he oposat a la pujada de l'IVA. Ho sap tothom. Per què negar-ho?", ha dit Rajoy en la seva intervenció al Congrés de Diputats, en què ha tornat a excusar-se en l'herència rebuda. "Si haguéssim tingut un 6% de dèficit no hauria apujat l'IVA ni l'IRPF. Si hagués tingut un dèficit del 4% hauria abaixat l'IVA i l'IRPF", ha assegurat en referència al dèficit que té França.

I en to de burla, ha dit que si Espanya tingués 10.000 milions de deute extern –actualment són 900.000 milions– i un dèficit del 3% –no del 8,9%– no hi hauria desconfiança dels mercats i “seria igual qui governés, com si fos del grup mixt”. La justificació de les noves retallades ha sigut similar. "Un cop sabem el diagnòstic actuem amb la major contundència. Hi ha coses que no em pensava que hauria de fer però no creia que em trobaria amb el que m'he trobat", ha dit Rajoy, que també ha defensat la nacionalització de Bankia i ha deixat clar que l'objectiu és vendre l'entitat al més aviat possible.

A més, el cap de l'executiu ha negat que el rescat europeu a la banca tingui alguna "condicionalitat macroeconòmica", tot i que el text acordat a la reunió de l'Eurogrup d'ahir no només enumera les 32 condicions per al sector bancari sinó que deixa clar que "en paral·lel, Espanya haurà de complir plenament amb els seus compromisos i obligacions" per reduir el dèficit públic. Rajoy ha dit que el rescat només té "condicionalitat financera" però que les recomanacions europees s'han de complir quan un país té "dèficit excessiu".

En acabar la seva intervenció, Rajoy ha sortit en cotxe per la porta de darrere del Congrés per evitar una concentració espontània de treballadors públics que protestaven per les mesures anunciades.

stats