Economia 28/02/2012

Rajoy “treballarà per convèncer” Brussel·les perquè flexibilitzi l'objectiu de dèficit

El consell de ministres aprovarà el sostre de despesa amb un nou objectiu

Joan Faus
2 min

MadridEl president del País Valencià, Alberto Fabra, ha dit avui que el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, "treballarà per convèncer” la Comissió Europea perquè flexibilitzi l'objectiu de dèficit públic per al 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb Rajoy al Palau de la Moncloa, Fabra ha assegurat que el president espanyol explicarà a Brussel·les la “nova realitat” i l'”esforç” que fa Espanya, després que ahir s'anunciés que va tancar 2011 amb un dèficit del 8,51%, quan l'objectiu era del 6%.

Fabra ha dit que “serà difícil” rebaixar aquest any el dèficit del 8,51% al 4,4%, tal com està acordat amb Brussel·les, i que Rajoy “és conscient d'aquesta nova realitat”.

Aquest dimarts al matí, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha avançat que el consell de ministres de divendres aprovarà el sostre de despesa per a les administracions públiques, que inclourà un nou objectiu de dèficit per al 2012. El govern espanyol entén que en les pròximes hores, i un cop hagi enviat a Brussel·les les dades que apunten que el 2011 es va tancar amb un 8,51% de dèficit real, Europa enviarà a l'Estat una nova xifra. Si no és així, l'Estat haurà de fer un ajustament de 44.000 milions per complir amb els objectius marcats del 4,4% del PIB. L'ARA ja va avançar que el govern espanyol va obrir negociacions amb Brussel·les per revisar la xifra de dèficit.

En una entrevista a RNE, Beteta ha apuntat que el govern espanyol espera poder assolir un acord amb Brussel·les perquè es modifiqui l'objectiu de dèficit del 2012, perquè en el moment en què va quedar establert en el 4,4% la previsió era que l'Estat registrés creixement, però la realitat és que l'economia espanyola caurà un 1%.

"La lògica de les coses farà que les institucions comunitàries i el govern d'Espanya assoleixin un acord que es plasmarà als pressupostos", ha dit Beteta.

El nou sostre de despesa limita l'acció de totes les administracions, i passarà pel Consell de Política Fiscal i Financera que, segons ha avançat Beteta, es convocarà a principis de la pròxima setmana.

El secretari d'estat ha assegurat que aquest nou sostre de despesa és fonamental per a la confiança. "No es tracta de ser els primers de la classe, sinó de recuperar la credibilitat", ha dit.

stats