Economia 31/07/2012

L'Estat va tenir un dèficit fins al juny del 4,04% del PIB, per sobre de l'objectiu anual

El ministre Montoro ja va avançar la xifra, que supera l'objectiu anual del 3,5%. El govern assegura que sense l'avançament de transferències a altres administracions públiques el dèficit seria del 2,56%

Ara / Efe
2 min

MadridEl dèficit de l'Estat va arribar en els sis primers mesos de l'any als 43.078 milions d'euros, equivalents al 4,04% del PIB, de manera que se situa més de mig punt per sobre de l'objectiu fixat per l'administració central per al conjunt de l'any (3,5% del PIB), segons ha anunciat aquest dimarts la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, que ja va avançar ahir la xifra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El dèficit de l'Estat fins al juny és un 78,5% superior al registrat en el mateix període del 2011, com a conseqüència de l'avançament de transferències a altres administracions públiques. Currás ha dit que sense tenir en compte aquests avenços, el dèficit s'hauria situat al juny en el 2,56% del PIB, fet que suposa 885 milions d'euros menys que fa un any.

El dèficit fins al juny va ser conseqüència de la diferència entre despeses, que es van situar en 87.957 milions d'euros, un 17,6% més, i ingressos, que van sumar 44.879 milions d'euros, fet que suposa una caiguda del 4,1%.

El govern espanyol preveu que al llarg de l'any es vagi compensant l'efecte de les transferències avançades, de manera que espera que es tanqui l'exercici complint l'objectiu marcat (3,5 del 6,3% global compromès amb Brussel·les).

Segons Fernández Currás, tot i la relaxació de l'objectiu de dèficit concedida per Brussel· les, que ha donat fins al 2014 per baixar del 3%, l'executiu "no està en condicions de concedir-se la més mínima llicència ni relaxació en el seu compliment". En tot cas, ha assegurat que per les dades disponibles fins ara Espanya està en condicions de garantir el compliment dels objectius pactats amb Europa. Segons Currás, la previsió és que el major impacte de les noves mesures d'ajust del govern s'apreciï en l'últim trimestre de l'any.

stats