Economia 15/03/2012

De Guindos obre la porta als 'hispabons' per a les autonomies

El ministre diu que està analitzant mesures per reduir el tipus d'interès del deute autonòmic i “hi ha possibilitats importants en la racionalització”

Joan Faus / Efe
1 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'ha mostrat avui disposat a impulsar els anomenats 'hispabons', emissions de deute conjunt o avals de l'Estat per reduir els interessos del deute autonòmic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En resposta a una pregunta del senador de CiU Jordi Vilajoana, el ministre ha dit que el govern espanyol està analitzant la possibilitat dels 'hispabons' i que ho anunciarà aviat. De Guindos ha dit que actualment hi ha un “sobrecost” de 1.000 milions d'euros per les comunitats respecte al tipus d'interès del Tresor.

De Guindos ha dit que els 'hispabons' són un “símptoma de racionalització econòmica i una mostra de solidaritat entre tots” i que “hi ha possibilitats importants en la racionalització”.

"En aquests moments de dificultat d'accés de moltes comunitats autònomes i ajuntaments als mercats de capital, que està portant a pagar sobrecostos importants, cal que pensem en la possibilitat d'harmonització de les emissions de diferents administracions públiques", ha afegit.

Per això, ha tornat a considerar que cal buscar sistemes de "corresponsabilitat" per evitar aquests sobrecostos perquè la idea del ministre és que cal "aprofitar la potencialitat que ens dóna el Tresor per anar finançant el conjunt de les administracions públiques".

En qualsevol cas, avui ha incidit que és "ineludible" el compromís amb la consolidació fiscal, amb unes regles clares, amb la transparència, l'esforç en la reducció del dèficit públic per arribar a una política fiscal i d'emissions comú.

stats