El Congrés aprova definitivament el sostre de despesa i més marge de dèficit per a les comunitats

Montoro assegura que "si Catalunya és una de les regions europees que més creix és perquè és Espanya"

L'any que ve l'Estat podrà gastar fins a 1.500 milions d'euros més que aquest i les comunitats tindran una dècima més de límit de dèficit del que preveien. Així ho ha aprovat definitivament el Congrés aquest dimarts, en la votació dels coneguts com a objectius d'estabilitat per al 2018. Durant el debat, ha estat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, qui ha defensat la proposta que l'executiu popular ha aprovat per la mínima amb el suport de Ciutadans, PNB,  Fòrum Astúries i Coalició Canària (i l'abstenció de Nova Canàries), però amb l'oposició de la resta de partits. Per tant, són 175 vots a favor, una abstenció i 173 vots en contra. 

Què s'ha aprovat?

Així doncs, el Congrés ha aprovat un increment de l'1,3% del sostre de despesa en comparació amb l'any anterior, que s'eleva fins als 119.834 milions d'euros, la qual cosa Montoro ja va portar al Congrés fa una setmana. El que es debat de nou és aquesta dècima més de dèficit per a les comunitats autònomes, dècima que s'ha restat de la Seguretat Social, que el 2018 hauria d'arribar a una desviació de l'1,1%. 

Però ERC i el PDECat, descontents amb aquestes xifres, han retret a Montoro que fins ara el 50% de la reducció del dèficit públic de l'Estat l'han fet les comunitats, una situació que consideren injusta. De la mateixa manera que han retret l'opacitat del govern espanyol a l'hora de fer aquests càlculs, han criticat el repartiment de dèficit entre comunitats i el sistema per atorgar les entregues a compte del sistema de finançament. En resposta, Montoro ha assegurat que "si Catalunya és una de les regions europees que més creix és perquè és Espanya", i ha defensat l'actual sistema de finançament, assegurant que si Catalunya lidera el creixement econòmic de l'Estat és precisament perquè en forma part. 

Estabilitat per a Rajoy

Per aconseguir tirar endavant aquest tràmit l'executiu popular ha anunciat una rebaixa de l'IRPF que afectarà més un terç dels contribuents catalans, ja que suposa apujar el mínim exempt fins als 14.000 euros anuals. A més, Montoro ha cedit una dècima més de dèficit a les comunitats autònomes per als propers dos anys en un intent d'acontentar les comunitats socialistes. 

A banda, aquest dimarts també s'ha aprovat una oferta pública de fins a 20.000 places de funcionaris de l'administració general de l'Estat, principalment destinades a l'Agència Tributària, la justícia, les oficines per la renovació i expedició de DNI o la Inspecció de Treball. Aquesta iniciativa va destinada principalment a reduir els elevats nivells d'interinitat que arrossega el sector públic després de les retallades dels últims anys. 

Rajoy confia que el sostre de despesa confirmi l'estabilitat

Així doncs, amb aquest tràmit passat, Rajoy respira tranquil, com a mínim, per a l'any següent, ja que aquests objectius d'estabilitat estableixen les bases per començar a elaborar els pressupostos de l'any 2018. Fins i tot li donen estabilitat fins al 2020, ja que si aconsegueix tirar endavant els comptes del 2018, després poden ser prorrogats un any mes si no hi ha suports en les properes negociacions.

Més continguts de